Hopp til innhold

Frykter et nytt Rwanda

Den britiske statsministeren Gordon Brown advarer mot å la konflikten i Kongo utvikle seg til å bli som blodbadet i Rwanda i 1994.

Brown
Foto: FAHAD SHADEED / REUTERS

Den siste tiden er situasjonen i Kongo blitt svært spent, og om lag 220 tusen menneske har flykta fra provinsen Nord-Kivu.

Provinsen grenser til Rwanda som blir beskyldt for å støtte opprørslederen Laurent Nkunda.

Se bildegalleri: På flukt i Kongo

Storbritannias statsminteren Gordon Brown uttrykte stor bekymring for situasjonen i Kongo, da ha innledet en fire dager lang rundreise i de arabiske golfstatene i går.

– Flere tusen er drevet på flukt. Vi må aldri tillate at Kongo blir et nytt Rwanda, sa den britiske statsministeren.

Mellom 800.000 og en million menneske ble drept under folkemordet i Rwanda.

Kongo

Mellom 220.000 mennesker er på flukt i Kongo, og mange av dem er barn.

Foto: Truls Brekke/ / Scanpix

Ønsker å sende britiske styrker

Tidligere har britiske myndigheter sagt at de vurderer å sende militærstyrker til Kongo hvis den skjøre våpenhvilen mellom opprørerne og Kongos hær rakner.

- Nøden er stor, og for øyeblikket vurderer vi om vi skal sende britiske soldater til Kongo, sier Storbritannias utenriksminister David Miliband til BBC.

Ifølge utenriksministeren er det allerede 17.000 FN-soldater i Kongo, og det viktigste er å få dem plassert der de trengs mest.

Kongo
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: FN trenger forsterkninger i Kongo

I dag er bare 850 soldater i provinsen Goma, der de fleste desperate flyktningene har søkt hjelp. Resten av FN-soldatene er i andre deler av landet.

Samtidig sier FNs høykommisær for flyktninger at flyktningerleir med til sammen 50.000 flyktninger er blitt tømt med makt, plyndret eller satt fyr på.

Les også: Ingen fredsforhandlinger i Kongo

SISTE NYTT

Siste nytt