Hopp til innhold

Her er SV-toppens sjekkliste mot radikale islamister

SV-politiker og Stortingets visepresident Akhtar Chaudhry er bekymret for at unge muslimer skal la seg rekruttere av antidemokratiske ekstremister. Ved hjelp av 11 spørsmål skal man avdekke hvem de er.

Akhtar Chaudhry

ADVARER: SVs stortingsrepresentant Akhtar Chaudhry advarer mot økt radikalisering blant unge muslimer i Norge.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Chaudhry frykter at flere av sine unge, norske trosfeller lar seg forføre av radikale religiøse krefter som aktivt motarbeider norske verdier.

Under et foredrag for jusstudenter med minoritetsbakgrunn på Universitetet i Oslo onsdag kveld ramset han opp en liste spørsmål han mener unge muslimer bør stille til personer som henvender seg til dem religiøse motiv.

I foredraget gjorde Chaudry blant annet narr av organisasjonene Profetens Ummah og Ansar al-Sunna. Sistnevnte har blant annet tatt til orde for å gjøre bydelen Grønland i Oslo til en egen stat, styrt av sharialover.

– Mange av dem som står foran den amerikanske ambassaden og snakker om «sharia» vet ikke en gang hvordan det staves, sa en engasjert Chaudhry fra talerstolen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ubaydullah Hussain

Profetens Ummah under en demonstrasjon utenfor den amerikanske ambassaden i Oslo.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

– Støtter de likestilling?

Svarer de «nei» på flere av sjekklistens spørsmål bør varsellampene lyse, mener han.

SV-politikeren vil blant annet ha klarhet i hva ulike religiøse ledere mener om homofiles rettigheter, kvinners arvemuligheter og retten til fritt å velge sin egen religion.

– Sjekkelista er ment for å kunne brukes på folk som rekrutterer norsk ungdom. Dem er det mange av, særlig i utlandet, sier Chaudhry til NRK.no.

Økt radikalisering

Chaudry mener det ikke er grunnlag for å hevde at imamer og moskeer gjør forsøk på rekruttere i Norge.

– Like fullt er det en økt radikalisering blant unge muslimer her i landet. De grupperingene man ser utenfor den amerikanske ambassaden var ikke der for noen år siden.

Årsakene til dette er komplekse, mener SV-toppen.

– Det er desverre slik at det fortsatt er en viss diskriminering i Norge. Ungdom som føler at de ikke hevder seg, finner alternative arenaer, sier Chaudhry.

Se hele sjekklista i faktaboksen nederst i saken.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Laila Afelad

KAMPKLAR: Laila Afelad mener det er viktig at minoritetsungdom tar opp kampen mot radikale islamister.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

– På tide at vi tar kampen

Laila Afelad er leder for Minojur, og født og oppvokst i Norge med muslimske marokkanske foreldre. Hun tror ikke det er noen fare for Chaudhrys tilhørere, de fleste minoritetsungdom med høyere utdanning, skal bli radikale islamister.

– Samtidig er det greit å ha noen verktøy hvis man skal diskutere med dem, sier Afelad. Hun mener minoritetsungdom, og særlig kvinner, må bidra sterkere for å hindre at de radikale miljøene vokser.

– Det er på tide at vi tar opp kampen med disse gutta. Juss og politikk henger sammen, og der kan vi gå i bresjen, sier Afelad.

Har liten tro på Chaudhrys liste

Men islamforsker Kari Vogt tviler på at Chaudrys framgangsmåte har noe særlig for seg. Hun har ingen tro på at slike spørsmål vil føre til at færre unge muslimer lar seg radikalisere.

Forfatter og religionshistoriker Kari Vogt

SKEPTISK: - Islam i Norge er meget mangfoldig og har mange forskjellige utrykk, sier forfatter og religionshistoriker Kari Vogt.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

– Ved hjelp av disse spørsmålene oppnår du bare å bekrefte at det finnes noen som har holdninger som ikke lett lar seg forene med moderne, vestlig tenkning, sier hun til NRK.no.

Ifølge forskeren bryter tradisjonell islamsk lovtolkning med vestens idealer om likebehandling av kvinner og menn, heterofile og homofile, muslimer og ikke-muslimer.

– Det er likevel veldig få muslimer som ikke vil følge norsk lov i Norge, men ideelt sett vil mange ønske et annet samfunn.

Advarer mot å blande kortene

Samtidig advarer hun mot å sette likhetstegn mellom konservative, religiøse grupper, og miljøer som ønsker å bruke vold for å oppnå sine mål.

Ifølge Vogt «avslører» Chaudrys sjekkliste først og fremst konservative – ikke ekstreme – syn.

– Det er ytringsfrihet og meningsfrihet som burde herske i dette landet, og det er neppe på denne måten man avdekker tendenser som er farlige i samfunnet vårt.

Hun mener det ikke eksisterer noen selvfølgelig kobling mellom strengt religiøse muslimer og radikaliserte muslimer som er villige til å bruke vold.

– At folk skal få lov til å mene en lang rekke ting flertallet ikke er enige i, det er en helt annen side av saken, men vi må ikke blande sammen de to tingene, sier Vogt.

Jusstudent Mussaraf Ashraf mener det ikke er noe galt med Chaudhrys oppfordring, men stusset litt over forumet den kom i.

– Jusstudenter er som regel for reflekterte til å falle for disse tingene, og er også meget klar over hvordan norske lover fungerer, sier Mussaraf.

Mussaraf Ashraf

Mussaraf Ashraf stusset over at Chaudhry valgte å holde talen foran ansamlingen med jusstudenter.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK


AKTUELT NÅ