Hopp til innhold

SV og Lysbakken advarer mot ekstreme islamister

– Jeg blir forbannet når jeg ser islamistiske ekstremister som hyller vold og svermer for diktatur. Disse avskyelige ideene må ikke få stå uimotsagt. Det sier SVs leder Audun Lysbakken.

Audun Lysbakken

– Ekstremister som legitimerer vold må møtes med argumenter, mener Audun Lysbakken.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

bloggen sin skriver Lysbakken at han mener venstresiden ikke har sagt tydelig nok ifra. Han mener islamofobe høyreekstremister har fått spre argumentene sine på nett og at de har blitt avskrevet som sprø konspirasjonsteoretikere.

– 22. juli så vi at noen av disse ideene har dødelig kraft. Selv om ekstreme grupper er marginale, kan de være farlige. De må møtes med argumenter og flomlys, sier Lysbakken til NRK.no.

– Mange vil si «velkommen etter» nå. Hvorfor har ikke venstresiden sagt dette tidligere?

– Dette må møtes like offensivt som høyreekstremisme. Begge sider er enige om veldig mye, forakten sin for demokratiet og kvinnefrigjøring, for eksempel. Jeg mener venstresiden har en god mulighet til å motsi disse kreftene, siden vi alltid har stått opp for sekulære verdier.

– Motbydelig hyllest av politisk vold

Lysbakken mener det også er nytt at islamister går så åpent ut som det de gjorde da de ropte slagord til støtte for Osama bin Laden utenfor den amerikanske ambassaden i Oslo. Demonstrasjonen var en reaksjon på den islamkritiske, amerikanske filmen «Innocence of muslims».

– Egentlig er det absurd at vi skal høre sånt i norske gater i 2012. Det er motbydelig å hylle politisk vold på den måten. Det er holdninger som ikke hører hjemme i Norge og det må ikke må få stå uimotsagt, sier SV-lederen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Arfan Bhatti

Det Arfan Bhatti og hans meningsfeller ropte under demonstrasjonen utenfor USAs ambassade, fikk Audun Lysbakken til å reagere.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

At Ubaydullah Hussain på vegne av en gruppe som kaller seg Profetens Ummah, sier at han vil innføre sharialover i Norge og at kvinner ikke skal kunne få gå ut uten følge av en mann, er også et eksempel SV-lederen viser til når han nevner holdninger han vil bekjempe.

– Vil ha alle typer mennesker her i landet

Han er ikke engstelig for at de høyreekstreme nå skal slå seg sammen med SV.

– Vi er for at alle type mennesker skal få lov til å være her i landet, men vi er ikke for at det skal være plass til alle typer ideer i det norske samfunnet. Noe ideer må bekjempes, sier han.

Lysbakken understreker at han syns det er viktig at de ekstreme islamistene er like lite representative for norske muslimer som det ekstreme, fundamentalistiske kristne er for norske kristne.

– Det er viktig at dette fenomenet ikke blandes sammen med de vanlige muslimene i Norge, sier Lysbakken.

– Har de høyreekstreme i Norge fått råde grunnen for lenge alene når det gjelder å kritisere islamisme?

– Nei, jeg mener dette var viktig å si nå, fordi vi ser en åpen organisering som er ganske ny her i landet. Det er en helt annen kritikk en den som har vært fremmet fra ytre høyre, som blander integrering og innvandring i denne debatten, sier Lysbakken.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ