Hopp til innhold

Flere flygeledere tjener over 1,8 millioner kroner i året

Flygelederne ved kontrollsentralen i Røyken tilhører den absolutte lønnsadelen i offentlig sektor i Norge. Likevel har mange meldt seg ut av fagforeningen i protest.

Nicholas Lorvik, tillitsvalgt, Norsk flygelederforbund

GODT BETALT: I fjor tjente Nicholas Lorvik, tillitsvalgt for flygelederne på Røyken, nærmere 1,5 million kroner. Det er mulig med to års utdanning.

Foto: Arild Sandsvik / NRK

I fjor tjente Nicholas Lorvik, tillitsvalgt for flygelederne i Røyken, nærmere 1,5 million kroner. Det er mulig med to års utdanning.

– Slik det er nå, er det ett år på skole og ett år på enheten vi jobber på, forteller Lorvik til NRK.

Han påpeker at lønnen på 1,5 millioner kroner er inkludert overtid, og at grunnlønnen hans er langt lavere.

Peker på Avinor

Lorvik er ikke den best betalte på kontrollsentralen i Røyken. Lønningslister NRK har fått innsyn i, viser at de best betalte flygelederne her tjente over 1,8 millioner kroner i fjor, inkludert overtid og andre tillegg.

Lønnsutviklingen så langt i år har ikke vært noe dårligere. Fremskriver man lønnstall for 2012 så langt, ligger enkeltes lønn an til å overstige to millioner kroner på slutten av dette året.

(Saken fortsetter under bildet)

Kontrollsentralen i Røyken

LØNNSADEL: Lønningslister NRK har innsyn i, viser at de best betalte flygelederne på kontrollsentralen i Røyken tjente over 1,8 millioner kroner i fjor, inkludert overtid og andre tillegg.

Foto: Arild Sandsvik / NRK

– Vi er i en situasjon hvor Avinor trenger våre tjenester. Avinor har ikke fulgt opp sin samfunnsplikt med å sørge for at det er tilstrekkelig bemanning. De har på mange måter lagt eggene i kurven til fagforeningen ved å gjøre det på denne måten, mener Lorvik.

Intern strid

Men på tross av en hyggelig lønnsutvikling, er mange av flygelederne her nå i full strid egen fagforening. NRK kjenner til en strøm av utmeldelser.

I et brev NRK har fått se, står det at styret har de siste dagene fått fem utmeldelser ved Oslo Kontrollsentral. Medlemsmassen er i tilnærmet opprør.

Etter det NRK erfarer, er bakgrunnen misnøye med årets tariffoppgjør. I alt har åtte flygeledere på Røyken meldt seg ut.

– Man kan være uenig i strategier eller taktikk som er valgt, eller konkrete saker, som for eksempel behandlingen av folk, sier Lorvik.

– Ansvarsfull jobb

Dag Falk-Petersen, konsernsjef i Avinor, vil ikke mene noe om striden i fagforeningen. Han peker på flygeledernes tariffavtale, med flere hundre timer kortere arbeidstid enn andre i året, når han skal forklare overtid og lønnsnivå.

Dag Falk-Petersen, konsernsjef, Avinor

VIKTIG JOBB: Dag Falk-Petersen, konsernsjef, Avinor, ber om forståelse for at flygelederne har en viktig jobb.

Foto: Arild Sandsvik / NRK

– De har en ansvarsfull jobb, og har en redusert arbeidstid i forhold til arbeidsmiljølovens maksimum, sier Falk-Petersen til NRK.

– Det vil si at det de jobber overtid, ville ha vært det vi andre jobber vanlig tid?

– For en som jobber 9–16 er det korrekt, svarer Avinor-sjefen.

– Forholder meg til avtaler

At enkelte flygeledere kan tjene opp mot 1,9 millioner kroner, ber han folk ha forståelse for.

– Det jeg ber om forståelse for, er at de har en viktig jobb, sier Falk-Petersen.

– Det er det mange som har, som sykepleiere, leger og mange andre. Men de tjener ikke 1,9 millioner kroner?

– Nei. Disse har en viktig jobb. Det er viktig at de er konsentrert, og dette er som sagt et resultat av mange års forhandlinger.

– Er du komfortabel med dette lønnsnivået?

– Jeg forholder meg til de avtalene som er inngått.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger