Hopp til innhold

Aasrud: – Jeg blir sittende

Rigmor Aasrud visste ikke at hun hadde ansvaret for sikkerhetsprosjektet i regjeringskvartalet. Likevel har hun aldri vurdert å gå av.

rigmor aasrud

PERIFERT: Rigmor Aasrud hadde nesten ingen kjennskap til prosjektet som skulle sørge for at Grubbegata ble stengt.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Nei, jeg har ikke det, jeg mener vi har jobbet godt med sikkerhetsutfordringene i vårt departement, sier fornyings- og administrasjonsministeren til Politisk kvarter på NRK P2 fredag morgen.

I går bestemte Kulturdepartementet at politikernes forklaringer til 22. juli-forklaringer skulle offentliggjøres.

– Perifert prosjekt

I Aasruds forklaring kommer det fram at hun kun forholdt seg til sikkerhetsprosjektet i budsjettsammenheng.

– Inntrykket mitt av det sikkerhetsprosjektet var at det var veldig perifert, forteller Aasrud i intervjuet med 22. juli-kommisjonen.

  • Les hele forklaringen til Aasrud her

Sikkerhetsprosjektet har røtter tilbake til tiden etter terrorangrepet mot USA 11. september 2001. Regjeringa mente sikkerheten burde styrkes, og i 2003 startet prosjektet med å analysere ulike trusselscenarioer. Året etter kom rapporten som blant annet slo fast at Grubbegata måtte stenges.

Men det skjedde ikke.

Statsministeren har tillit til Aasrud

I 2006 overtok Fornyings- og administrasjonsdepartementet ansvaret for sikkerheten. Tre år senere blir Aasrud statsråd i departementet, men heller ikke hun sørger for å stenge gata der terroristen parkerte bombebilen 22. juli i fjor.

Aasruds departement får hard medfart i kommisjonsrapporten, og flere har spekulert i om Ap-statsråden måtte gå.

Etter det NRK erfarer skal flere statsråder bytte plass i dag, men Aasrud er ikke en av dem. Hun har fortsatt statsministerens tillit.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Etter det NRK kjenner til blir det store forandringer i Regjeringen fredag.

NETT-TV: Aasrud blir sittende som fornyings- og administrasjonsminister.

Aasrud understreker at hun var klar over at hun hadde det overordede ansvaret for sikkerheten i regjeringskvartalet.

– Men så ser jeg i ettertid at jeg burde hatt større kjennskap til sikkerhetsprosjektet (...) jeg burde ha stilt flere spørsmål og vært mer aktiv.

Svikt i rapporteringen

Hvilket ansvar hadde embetsverket for at du fikk informasjon om prosjektet?

– Jeg vil ikke spekulere i det, jeg mener at ansvaret for det som skjedde i mitt departement etter at jeg ble statsråd i oktober 2009, det er mitt, og det må jeg ta ansvar for.

– Men det må jo være noe som svikter når den øverste politiske ledelsen i et departement ikke fullt ut blir orientert om så viktige, pågående prosjekter?

– Prosjektet ble opprettet i 2004, og jeg tror det har vært jobbet godt i det prosjektet, de har gjort sitt beste. Men så har man ikke hatt rapportertingsrutiner som har rapportert om eventuelle avvik i prosjektet, det er en realitet, sier Aasrud.

Hun understreker likevel at hun sitter med det øverste ansvaret.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger