Hopp til innhold

Blattmann: – Vi ønsker ikke partipolitisk krangel

Frp krever klare svar når regjeringen møter i Stortinget tirsdag. – Uklokt å vente konkrete tiltak allerede nå, mener lederen for Støttegruppen etter 22. juli.

Trond Blattmann

HANDLING: – Etterlatte og pårørende er mer opptatt av handlekraft framfor krangling, sier Trond Henry Blattmann.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Vi ønsker ikke partipolitisk krangel, vi ønsker handlekraft, sier Trond Henry Blattmann til NRK.no på spørsmål om hvilke forventninger han har til tirsdagen.

I kjølvannet av 22. juli-kommisjonens rapport må statsminister Jens Stoltenberg og justisminister Grete Faremo stille i et hasteinnkalt Storting for å gjøre rede for regjeringens oppfølging av rapporten fra 22. juli-kommisjonen.

  • Redegjørelsen starter kl. 10 tirsdag. Følg den direkte her

Rapporten: – Myndighetene sviktet

13. august var Blattmann selv til stede da kommisjonsleder Alexandra Bech Gjørv presenterte rapporten, som felte en knallhard dom over myndighetenes evne til å beskytte egne borgere:

  • Angrepet på regjeringskvartalet 22/7 kunne ha vært forhindret gjennom effektiv iverksettelse av allerede vedtatte sikringstiltak.
  • Myndighetenes evne til å beskytte menneskene på Utøya sviktet. En raskere politiaksjon var reelt mulig. Gjerningsmannen kunne ha vært stanset tidligere.
  • Les selv: Rapporten fra 22. juli-kommisjonen

– Mye kunne ha skjedd for å forhindre terroraksjonen på Utøya, og det er klart at det er tøft å høre det, sa en rystet Blattmann til NRK da.

  • Les alt om 22. juli-kommisjonens rapport

Opposisjonen forventer handling

Siv Jensen, ser opp

UTÅLMODIG: Siv Jensen ønsker klare svar når Grete Faremo og Jens Stoltenberg møter i Stortinget tirsdag.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Samme ettermiddag beklaget statsminister Jens Stoltenberg at sikringstiltak i Grubbegata tok for lang tid, og at ikke gjerningsmannen ble pågrepet tidligere.

Men verken han eller justisminister Grete Faremo har vurdert å trekke seg i kjølvannet av kritikken mot regjeringen.

Begge mener de tar mest ansvar ved å bli sittende. Foreløpig ser de ut til å sitte trygt.

Vel vitende om at det rødgrønne flertallet ikke kommer til å kaste sin egen regjering, har ingen opposisjonspartier tatt til orde for mistillitsforslag.

Men Frp-leder Siv Jensen forventer konkrete løsninger og svar fra regjeringen tirsdag.

– Jeg forventer en redegjørelse som er ærlig, og som er preget av selvranskalelse og som er tydelig på tiltak, uttalte hun til NRK.no før partilederdebatten 16. august.

Frp vil ha klare svar

I en kronikk i VG mandag lister hun opp en rekke spørsmål hun vil ha svar på:

  • Når blir det fattet vedtak om beliggenheten for et nytt beredskapssenter?
  • Når kommer en døgnkontinuerlig helikopterberedskap på plass?
  • Kommer det en egen forpliktende plan for IKT-satsningen i politiet?
  • Hvilke tiltak settes i verk for å gjøre ventetiden på et nytt nødnett så smertefritt som mulig?

Men arbeiderpartipolitikeren Blattmann tror Jensen blir skuffet dersom hun forventer konkrete tiltak allerede i morgen.

– Hvis folk forventer mange konklusjoner i morgen, så tror jeg det er uklokt. Det er utrolig viktig at Stortinget involveres i dette arbeidet og at prosessene forankres bredt, sier han til NRK.no.

KrF: – Feilinformasjon må rettes

Knut Arild Hareide

RETTER OPP: Knut Arild Hareide mener Stortinget har fått feilinformasjon fra regjeringen tidligere, og krever at Stoltenberg rydder opp.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Han får støtte fra KrF-leder Knut Arild Hareide, som tidligere ledet Stortingets egne 22. juli-komité.

– Jeg er spent på hvordan statsministeren vil invitere til dialog med Stortinget. Jo større den invitasjonen er, jo bedre, sier han til NRK.no.

Men det betyr ikke at Hareide ikke forventer klare svar. Han ønsker konkrete tidslinjer både når det gjelder politiets IT-systemer og utbyggingen av nødnettet.

Samtidig krever KrF-lederen at det han oppfatter som feilinformasjon fra regjeringens side nå må rettes opp.

Hareide viser blant annet til at tidligere justisminister Knut Storberget i fjor høst uttalte til Stortinget at Justisdepartementet ivaretok rollen som lederdepartement 22. juli i fjor.

Ifølge rapporten fra 22. juli-kommisjonen valgte Justisdepartementet å legge egne kriseplaner til side da terroren rammet Norge.

Les også: Kriseledelse droppet kriseplan

– Dette er første gang Stoltenberg møter Stortinget etter rapporten kom, og jeg forventer at han evner å rette opp den informasjonen som Stortinget har fått som ikke er riktig, sier Hareide.

Etter tirsdagens høring vil regjeringen sende ut en stortingsmelding der de forteller hvordan de vil rette opp i feilene som 22. juli-kommisjonen avdekket. Det kan også bli aktuelt for kontroll- og konstitusjonskommisjonen å opprette sak.

NRK.no følger redegjørelsen direkte. Følg med i vårt direktesenter.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger