Hopp til innhold

Støre vil stille til gjenvalg

– Jeg tror vi står overfor de mest spennende årene i Norges historie siden gjenoppbyggingen etter andre verdenskrig. Det har jeg lyst til å være med på, sier Jonas Gahr Støre om muligheten for en ny stortingsperiode.

Intervju med Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre sier til Nrk at han kunne tenkt seg en ny periode på Stortinget. Se hele reportasjen her.

– Jeg husker fra sist at det der med å bla ikke er så særlig populært.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre er i ferd med å innta en uvant rolle. Han skal være programleder i P2. Der vil han ha én time til rådighet. Én time til å snakke og spille musikk, og kanskje også én time til å overbevise folk om at han ikke er den litt arrogante og selvgode mannen han kan ha blitt oppfattet som den siste tiden.

Artikkelen fortsetter under bildet

Jonas Gahr Støre progrmaleder radio

Hvordan Jonas Gahr Støre Jonas Gahr Støre klarte seg som programleder kan du høre på P2 klokken 15.03, tirsdag 3. juli.

– Tåler en ripe i lakken

For Støre har nok fått seg en skrape etter det mange mente var en klønete håndtering av den såkalte Tschudi-saken.

Vi er vant til å se Støre like korrekt, alltid med en eller annen internasjonal storhet. Han er deltagende og observerende i noen av verdens viktigste politiske saker. 51 år gamle Støre har lenge hatt en høy stjerne blant folk flest.

Men en pengebevilgning og en tvilsom habilitetsvurdering endte i høring på Stortinget. Dagbladet avslørte at barndomsvennen Felix Tschudi satt i styret til selskapet som fikk penger av Støre.

Artikkelen fortsetter under bildet

Jonas gahr Støre Aung San Suu Kyi

Gahr Støre med Aung San Suu Kyi under hennes besøk i Oslo. Slik er vi vant til å se Jonas Gahr Støre.

– Jeg hadde ansiktet mitt i bekymrede folder på førstesidene i avisene nesten hele tiden. Jeg syns det var slitsomt, jeg må si det, sier Jonas Gahr Støre til NRK.

– Jeg tåler en ripe i lakken. Noen sa at jeg fikk en bulk i karosseriet, men at jeg er i kjørbar stand, og det er sånn det føles også.

Stiller til gjenvalg

Ifølge Støre går det ikke an å skille jobb og privatliv. Men når sommeren kommer, da reiser han på ferie til Sørlandet. Her fisker han, her slapper han av, og her tenker han helt sikkert på sin politiske karriere fremover. Nå avslører han at han har bestemt seg for å si ja til en ny stortingsperiode. Om han blir spurt.

– De neste 20 årene vi står overfor i Norges historie tror jeg kommer til å bli de mest spennende vi har hatt siden gjenoppbyggingen etter andre verdenskrig, sier Støre.

Han tror vi kommer til å se en ruvende utvikling i dette samfunnet

– Voksende befolkning, nordområdene, naturressurser. Å forvalte det utgangspunktet vi har. Det er så spennende at jeg tenker at hvis jeg kan få være med på det i politikk, så vil jeg gjerne det.

Favoritt som neste statsministerkandidat

Det er snart 25 år siden en ung Støre begynte som spesialrådgiver for Gro Harlem Brundtland. I dag regnes han som en av de to favorittene til å være Arbeiderpartiets neste statsministerkandidat.

Artikkelen fortsetter under bildet

Jonas Gahr Støre ferie sommer Sørlandet

Når sommeren kommer, da reiser Støre på ferie til Sørlandet

– Det er smigrende og hyggelig, for det betyr i alle fall at de mener godt om meg og ikke det motsatte. Så får vi la det bli med det, sier han bestemt.

Men på spørsmål om han er folkelig er han ikke like bestemt.

– Folk er rare, er det ikke det som sies i en sang? Folk er forskjellige, slik at ett begrep på hva som er folkelig, syns jeg ofte blir litt vanskelig. Det blir noen stereotyper i det.

Folkelighetstest

Når han blir utfordret av journalisten til en liten folkelighetstest er Støre veldig skeptisk. «Kviss og kvass» sier han stort sett nei til når han blir spurt. Etter å ha sett hva slags spørsmål det dreier seg om, blir han mer medgjørlig.

Han klarer seg bra på melkepris og Petter Pilgaard, men når han blir bedt om å navngi tre Grandiosa-typer, blir det vanskeligere.

– Ost og skinke, bolognese. Vanlig med ost. Sånn derre, ja. Vanlig Grandiosa. Den standard Grandiosaen, sier han mens han gestikulerer med hendene som for å tegne et bilde av en standard Grandiosa.

Heller ikke artisten som satte Oslo på hodet med konsert på Operataket er et stødig tema hos utenriksministeren.

– Eh, Bailer, Tony Baiber, sier han før han får opplyst at navnet er Justin Bieber.

– Jeg hadde ikke hørt om han før han var der, men jeg fikk med meg at han var der.

Melodi Grand Prix går derimot bedre, og Støre har fått med seg at det var Tooji som leverte det norske bidraget. Men det var nok ikke hans type låt.

– For å si det sånn, jeg syns det var en ... Resultatet står seg, sier han med et smil.

– Ingen snarlig overgang til programlederyrket

– Kjære lyttere denne timen er nå gått mot slutten, Støre avslutter sin timessending fra radiostudioet.

Han har trivdes som programleder, men tenker ikke å tre inn i rollen på heltid ennå.

– Ja, kanskje en dag, men jeg tenker ikke på at jeg skal ta en snarlig overgang til det. Kanskje jeg kan bli rekruttert en dag.

AKTUELT NÅ