Hopp til innhold

Forsvaret bedyrer at de ikke bommet i Libya

Forsvarssjef Harald Sunde slår fast at samtlige 588 bomber som Norge slapp over Libya i fjor traff blink.

Forsvarssjef Harald Sunde

Forsvarssjef Harald Sunde mener Luftforsvaret gjennomførte en beundringsverdig innsats i Libya. Tirsdag la han fram Forsvarets årsrapport for 2011.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

– Det er ingen uønskede sivile tap i vår dokumentasjon, sa Sunde under presentasjonen av Forsvarets årsrapport tirsdag.

Han slår fast at alle mål som norske kampfly bombet under de 615 toktene over libysk territorium, var legitime, militære mål.

588 bomber

Norge har bidratt med seks F-16 fly til operasjonen, som hadde som formål å stoppe de libyske makthavernes overgrep mot egen befolkning med alle midler, unntatt bruk av invasjonsstyrker.

Mandatet inkluderte beskyttelse av sivilbefolkningen, etablering av en
flyforbudssone over Libya og våpenembargo.

Mellom 24. mars og 31. juli ble det fløyet 615 tokt med norske fly. Totalt ble det droppet 588 bomber over Libya.

Les også: Norske jagerfly hjem fra Libya

Norsk F-16 fly tilbake fra oppdrag over Libya

Norsk F-16 fly tilbake fra oppdrag over Libya. Til sammen droppet norske fly 588 bomber over Libya.

Foto: Lars Magne Hovtun / Forsvaret / Scanpix

Filmet hvert angrep

Norske styrker har tatt ut bevegelige militære kapasiteter, som stridsvogner, samt faste installasjoner som kommando- og sambandssentraler, våpen- og ammunisjonslagre og luftvern.

– Det var en svært krevende operasjon, men vi bommet ikke. Hver våpenleveranse er dokumentert. Hvert angrep ble filmet, sier Sunde til NTB.

– Det er en liten styrke, men med høy kompetanse og moderne utstyr har den vært i stand til å ta ut en rekke militære mål med høy presisjon. På denne måten har avdelingen gjort en betydelig innsats for å beskytte sivile i Libya, sa sjef for Forsvarets operative hovedkvarter (FOH), viseadmiral Haakon Bruun-Hanssen, da oppdraget ble avsluttet i fjor sommer.

NATO har innrømmet at sivile mål ved feiltakelser er blitt bombet, blant annet et boligområde i Tripoli, og at sivile liv har gått tapt. Libya selv opplyser at ni mennesker, inkludert to spedbarn, ble drept i angrepet mot boligfeltet i juni.

Kan ikke garantere

Amnesty hevder at NATO-bombingen krevde minst 55 sivile menneskeliv, derav 16 kvinner og 14 barn. I et NATO-angrep vest for Misrata, skal 34 sivile ha blitt drept, ifølge Amnesty. Dette angrepet skjedde etter at de norske styrkene hadde avsluttet sitt oppdrag.

Menneskerettighetsorganisasjonen anerkjenner at NATO har gjort det de kan for å minimere antall sivile tap, men mener de etterlatte bør kompenseres.

Samtidig er det kjent at Norge har stått for 10 prosent av NATOs bombetokter over Libya.

Statistisk sett er det dermed en sjanse for at norsk bombing har krevd sivile menneskeliv. Forsvarssjefen kan heller ikke garantere at ingen sivile ble skadd eller drept av norske bomber.

– Om det satt en sivil inne i Gaddafis kommandobunker, hadde han vel også en funksjon der, sier Sunde til NTB.

Han forteller at Forsvarets etterretningstjeneste bidro til å kvalitetssikre alle mål og sier at de norske styrkene avviste en rekke mål som NATO hadde definert på forhånd.

– Er man i tvil om et mål er legitimt, er det ikke et legitimt mål, sier Sunde.

AKTUELT NÅ