Hopp til innhold

Teller kniver hver gang en innsatt forlater kjøkkenet

ILA (NRK): Flere innsatte har hverdagen sin på kjøkkenet hos Ellen. – Jeg kan ikke gå rundt å være redd. Jeg har drømmejobben, sier hun.

Video Kokka på Ila

SE KLIPP FRA 'BAK MURENE': Ellen Nicolaisen er kjøkkensjef på Ila, og må telle kniver hver gang en innsatt forlater kjøkkenet.

– To, fire, seks, åtte, ti, tolv... Tolv kniver. Da mangler det én, sier Ellen Nicolaisen.

– Oi, oi, oi.

Det er bare å begynne letingen. Ingen slipper ut av kjøkkenet på Ila fengsel og forvaringsanstalt før alle knivene har kommet til rette.

Denne regelen kan det ikke slurves med, uansett hvor lang tid det tar.

– En gang måtte de vente til nærmere syv på kvelden før vi fant kniven og de fikk forlate kjøkkenet. Da hadde vi lett gjennom alt som het søppel og containere. Kniven hadde kommet på en tralle inn til en avdeling, sier Nicolaisen.

Ansiktsuttrykket viser tydelig at sånt ikke skal skje på en anstalt som denne. Sikkerhet er helt avgjørende.

– Kjøkkenet er en tillitsarbeidsplass, påpeker Nicolaisen. Det er ikke hvem som helst som får jobbe her.

SE VIDEO: Pål Olsen blir «holdt i øra» av Ellen på kjøkkenet:

Video Kakebaking på Ila

Kakebaking på Ila

Nervøs første dag

Mange av de som sitter her på Ila har forvaringsdommer. Det betyr at de sitter her på ubestemt tid, og at de ikke slipper ut før de kan bevise at de virkelig har forandret seg. De farligste forbryterne som får disse dommene.

Den tanken skremte kjøkkensjefen før hun begynte i jobben for sju år siden. Første arbeidsdag ble en prøvelse.

– Jeg hadde så vondt i magen at jeg ikke visste hvor jeg skulle gjøre av meg. Jeg var kjempenervøs. Man har jo dannet seg et bilde av fengselet på Ila, hvor det liksom er verre enn andre steder. Hvorfor skulle jeg gå inn i et «galehus»?

Men Ellen valgte å bli i det hun nå beskriver som drømmejobben.

– Vi har innsatte som for første gang opplever å ha en mestringsfølelse. Da er de mellom 30 og 40 år. Det er bare så fantastisk å få være med på å oppleve det, sier Nicolaisen.

Prøver å være et normalt samfunn

De aller fleste innsatte som jobber på kjøkkenet velger også å være her i helgene.

Ellen skal ha beskjed dersom noen av de innsatte ikke kommer på jobb, enten de er syke eller rett og slett føler seg for slitne.

– Vi prøver å gjøre kjøkkenet til en normal arbeidsplass. Men det er klart, sikkerheten styrer veldig mye av hverdagen din. Så vi er ikke et helt normalt samfunn, heller.

Ellen har kun opplevd tre ubehagelige episoder i løpet av de sju årene som kjøkkensjef på Ila. Det har ikke vært slåsskamper, men krangling.

– Det var ubehagelig nok det, altså. Men det kunne jo skjedd på en hvilken som helst arbeidsplass.

(Artikkelen fortsetter nedenfor bildet)

Teller kniver

Telling av kniver er viktig på kjøkkenet på Ila fengsel og forvaringsanstalt. Kjøkkensjef Ellen eller noen av de andre ansatte teller så fort en insatt har forlatt rommet.

Foto: Line Hødnebø

Hva tror du er farligst - å være kjøkkensjef på for eksempel Bagatelle eller her på Ila?

– Det tror jeg er hipp som happ. Det er klart, man går jo ikke med voldsalarm på Bagatelle. Fallhøyden er også større på mange måter, men jeg kan ikke gå rundt og tenke på hva som skal skje. Du kan jo like gjerne bli slått ned på gata, sier kjøkkensjefen.

Den trettende kniven kommer til rette, den hadde heldigvis bare gjemt seg i en av hyllene.

Arbeidsdagen er over. Mens de innsatte blir fulgt opp til avdelingene sine, kan Ellen Nicolaisen låse døra til redskapsrommet og sette seg i bilen. Hun drar hjem.


«Status Norge: Bak murene (2:3)» er fra innsiden på Ila fengsel og forvaringsanstalt. Se programmet i Nett-TV her.

AKTUELT NÅ