Hopp til innhold

Verdens dyreste gullmynt på vei til Oslo

En amerikansk gullmynt verd 50 millioner kroner, og med en særdeles broket historie, er på vei til Norge.

Double Eagle

Verdens dyreste gullmynt, Golden Eagle, er på turné. Her på utstilling i London den 2. mars. 20 mars kommer den til Kulturhistorisk museum i Oslo.

Foto: Dominic Lipinski / Ap

20-dollarmynten Double Eagle fra 1933 var en del av president Franklin D. Roosevelt store plan, the New Deal, for å redde amerikansk økonomi under den store depresjonen etter børskrakket i 1933.

For første gang i historien flys verdens dyreste gullmynt til Norge, med egne sikkerhetsvakter.

Verdens dyreste gullmynt

Til daglig er denne mynten å finne på Smithsonian museum i Washington DC.

Ble smeltet om

Det ble trykket opp nesten en halv million Double Eagle 20-dollarmynter.

Men etter et forbud mot gull i privat eie og opphevelse av gullstandarden i USA ble så godt som alle myntene holdt tilbake og smeltet om før de ble satt i sirkulasjon, og i dag er det kun en håndfull igjen.

– Alle mynter har sin historie. Men jeg kan ikke tenke meg en mynt som har så mye dramatikk rundt seg som Double Eagle. Secret Service og FBI har vært involvert i å få samlet inn alle myntene som kom på avveie, sier numismatiker Øyvind Nordheggen.

To av myntene som ble reddet fra smelteovnen er utstilt ved Smithsonian National Museum of American History, i Washington DC. En av dem er mynten som nå er på vei til Norge.

Den usedvanlig myntinteresserte Øyvind Nordheggen, som til daglig jobber i Samlerhuset som er arrangør av turneen, gleder seg veldig til den 20. mars når han får se mynten på norsk jord.

– Det er en meget historisk interessant mynt. I tillegg er det jo verdens dyreste gullmynt, som alene gjør den verdt å se, sier Nordheggen.

– Mynten er en actionfylt fortelling som inneholder storpolitikk, kriminalitet og rettssaker. Statsledere som president Roosevelt i USA og Kong Farouk av Egypt har vært inne i bildet. Og forhandlinger på høyt politisk nivå ha funnet sted for å få myntene tilbake til USA, forteller han.

LES: Prisrekord for norsk mynt

Havnet hos kongen av Egypt

Kun én mynt er i dag i lovlig privat eie. Den ble sist omsatt på auksjon i 2002. Kjøperen er fortsatt anonym.

Etter at president Roosevelt krevde at alle Double Eagle-myntene skulle smeltes om var det noen mynter kom på avveie. Blant annet fikk kong Farouk av Egypt tak i en.

– Farouk var en stor myntsamler. Han kjøpte mynten i 1944 og søkte amerikanske myndigheter om eksporttillatelse. Ved en feiltakelse fikk han eksportert den ut av USA til Egypt, forteller Nordheggen engasjert.

Da de ble klar over feilen angret amerikanerne seg, men det skulle ta mange år før mynten returnerte over Atlanteren.

Solgt på auksjon

Nordhagen forteller at mange av kong Farouks eiendeler ble solgt på auksjon1952, blant annet Double Eagle-mynten.

– Etter 40 år ble mynten returnert til USA og havnet hos en mynthandler i New York. Mynthandleren Stephen Fenton må ha løyet om hvordan han fikk tak i mynten. For han påstod at han kjøpte den over disk, men trakk siden tilbake den forklaringen, sier Nordheggen.

Fenton ble lurt til å selge mynten til FBI-agenter, og den ble overtatt av den amerikanske stat og ble oppbevart i et velv i World Trade Center i New York inntil to måneder før 11. september 2001 og angrepet mot tvillingtårnene. Da ble den fraktet til Fort Knox inntil den ble solgt på en Sotheby's-auksjon i 2002.Prisen var 7,59 millioner amerikanske dollar, rundt 50 millioner kroner. Auksjonen tok ni minutter og kjøperen er fortsatt anonym

Pengene ble delt mellom den amerikanske stat og mynthandel Stephen Fenton.

Ti mynter funnet i dødsbo

Det er den eneste kjente Double Eagle-mynten som er i lovlig privat eie i dag.

– Jeg tror ikke det finnes flere i privat eie. Det vil uansett være umulig å snakke høyt om det dersom det finnes noen. I alle fall er det umulig å omsette den, sier Nordheggen.

Man kjenner til ti andre Double Eagle-mynter. De ti ble oppdaget i 2004 i amerikaneren Israel Switts dødsbo. Disse er i dag i den amerikanske stats eie etter en dramatisk rettssak mellom staten og arvingene til Switts.

– Arvingene ble fradømt eierskapet siden myntene må ha blitt stjålet eller smuglet ut fra sentralbanken før omsmeltingen fant sted, legger Nordheggen til.

Strengt bevoktet

Mynten fra Smithsonian, som kommer til Norge den 20. mars, startet på en verdensturné sist uke. 1. mars ankom den London under streng bevoktning. Videre ble den utstilt i Dublin i noen dager før den torsdag ankom Belgias hovedstad Brussel.

Mynten skal innom Norge, Tsjekkia og Finland før den returnerer til Washington DC.

I Oslo skal den stilles ut i Myntkabinettet på Historisk museum i tre dager under ekstra streng bevoktning.

– Dette er ikke dagligdags. For mange er dette eneste mulighet til noen gang å få se mynten. Selv var jeg så heldig å få se de ti myntene som stammer fra Switts dødsbo på en messe i 2005 i USA, sier Nordheggen.

Mange samlere var overrasket fordi mange ikke visste om andre eksemplarer enn de to på Smithsonian og den ene som er i privat eie.

Nordheggen forteller at det er mange i Norge som samler på amerikanske mynter.

– Så det er en stor interesse rundt denne hendelsen. Dette er så spennende historie og tross alt verdens dyreste gullmynt. Så dette burde være interessant for andre enn myntsamlere, legger han til.

AKTUELT NÅ