Hopp til innhold

Overleverte hilsen fra 2500 sinte fastleger

Over halvparten av landets fastleger ber helseministeren trekke forslaget til ny fastlegeforskrift. I kveld overleverte de et protestbrev til helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap).

Video Protestbrev til helseministeren

NETT-TV: Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen mottok i dag et protestbrev fra vel 2600 sinte fastleger. Fastlege Bente Bjørnhaug Pedersen overleverte protestbrevet.

Motstanden mot forslaget har tiltatt siden det ble lagt fram før jul. Vel 2.600 fastleger – noe som er godt over halvparten – har undertegnet et skarpt protestbrev til helseministeren.

LES: Fastleger varsler helsekatastrofe med ny forskrift

Fastlege Bente Bjørnhaug Pedersen overleverte underskriftene på vegne av sine kolleger.

– Vi mener at tilbudet til pasientene blir dårligere når vi blir pålagt en rekke nye oppgaver. Hver pasient vil få mindre tid, og det bekymrer oss fordi vi også i dag har knapt med tid, sa Pedersen i møtet med Strøm-Erichsen.

Anne-Grete Strøm-Erichsen

Fastlege Bente Bjørnhaug Pedersen overleverte underskriftene til helseministeren på vegne av sine kolleger.

Foto: Hans Erik Weby / NRK

Truer med å slutte

Forskriften er en del av samhandlingsreformen – og det foreslås blant annet flere hjemmebesøk og krav til å oppsøke pasienter som selv ikke kontakter legen. Det vil også stilles krav til at legen er langt mer tilgjengelig på telefon og e-post, og at det tar kortere tid å få timeavtale.

– Forslaget inneholder tallrike og motstridende pålegg om tilgjengelighet, oppsøkende virksomhet og rapportering. I sum er oppgavene uoverkommelige, skriver legene i protestbrevet.

Mange fastleger truer med å slutte på grunn av de nye retningslinjene som helseministeren vil innføre. Pedersen sier det ikke handler om tomme trusler

– Start på nytt

Legene er så sterkt uenig i forslaget at de ikke engang ønsker å delta i høringsrunden.

I stedet ber de Helsedepartementet om å starte prosessen på nytt, med innspill fra pasientorganisasjoner og relevante fagmiljøer og samarbeid med Legeforeningen og kommuneorganisasjonen KS.

I tillegg til protestbrevet er forskriftsforslaget tatt opp på en rekke møter lokalt rundt om i landet. Nylig skrev 75 universitetslektorer og professorer i allmennmedisin i et brev at de ikke lenger vil kunne anbefale studenter å spesialisere seg i allmennmedisin og bli fastleger.

Fastlege ved Kjelsås Legesenter i Oslo, Arnulf Heimdal, vil vurdere å bryte avtalen med kommunen.

– Det vil bli en mindre solidarisk fastlegeordningen, og vil for oss oppleves som et enormt tilbakeskritt. Vi vurderer å fortsette uten avtale med kommunen. Det vil også effektivt stoppe nyrekruttering. Det er ingen som vil pålegges mer uten å få muligheten til å styre det selv. Man må gjøre mer på kortere tid, det går ut over pasientene, sier Heimdal.

– Ingen mistillit

Helseministeren sier hun er glad for møtet med fastlegene, og understreker at forskriften ikke er ment som et tegn på mistillit til dem.

– Men vi hører historier om pasienter som ikke kommer gjennom på telefonen til fastlegen sin og som har problemer med å få time. Det vil vi gjøre noe med, sier Strøm-Erichsen.

– Jeg tar med meg alle konstruktive innspill, og så får vi ha en dialog så lenge, sier ministeren.

Pedersen synes helseministeren var imøtekommende, og forventer at forskriften blir endret.

– Det gjenstår å se om hun faktisk gjør noe med dette. Allmennlegene vil følge henne med argusøyne, sier Pedersen.

– Vi kommer ikke til å gå med på hva som helst, og jeg tror hun kommer til å forandre radikalt på den forskriften. Jeg tror ikke hun har noe valg på det. sier hun på vei ut fra ministerens kontor.

Legger det ikke i skuffen

Men helseministeren gjør det klart at det er uaktuelt å forkaste forslaget som er utarbeidet, til tross for den kraftige kritikken som har kommet de siste ukene.

– Vi tar det alvorlig når legene sier at dette ikke går i hop. Da må vi se på listelengder og hvor mange flere fastleger vi må ha for nå disse målene. Vi ønsker å ha en god dialog og finne fram til det som er det beste for pasientene, sier helseministeren til NRK.

– Må starte på nytt

Leder i Stortingets helse- og omsorgskomite Bent Høie fra Høyre mener hele prosessen må startes på nytt.

– En bør ha bedre systemer for å få tak i fastleger på telefon. Men regjeringens svar på det kan ikke være å gi fastlegene flere og flere oppgaver. For eksempel skal fastlegene være tilgjengelige for kommunene med møter om folkehelse og lignende, sier Høie.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger