Hopp til innhold

«Scandinavian Star»-etterforskning blir ikke gjenopptatt

Riksadvokaten har besluttet at etterforskningen av «Scandinavian Star»-ulykken ikke gjenopptas.

Brann om bord i "Scandinavian Star"

«Scandinavian Star», som begynte å brenne i internasjonalt farvann i 1990.

Foto: Løchen, Per / SCANPIX

Riksadvokaten sendte i dag over sin konklusjon til de involverte parter.

– Det ble ikke gjenopptakelse. Jeg er lettere sjokkskadet, sier Jan Harsem i Støttegruppa for de overlevende og etterlatte etter ulykken med «Scandinavian Star» til NRK.no.

Støttegruppen leverte 31. mai 2011 en anmodning til den norske Riksadvokaten om gjenopptagelse av etterforskningen av ulykken som førte til at 159 mennesker omkom.

Harsem legger ikke skjul på at han er skuffet over Riksadvokatens avgjørelse, og da særlig begrunnelsen for at etterforskningen ikke gjenopptas.

– Dette er den største drapssaken i Norges historie, den er ikke foreldet, og likevel viser man null interesse for å få oppklart denne mordbrannen, sier Harsem.

Jan harsem

Jan Harsem i støttegruppa for de etterlatte og overlevende er skuffet over Riksadvokatens avgjørelse.

Foto: Jarl Rehn-Erichsen / SCANPIX

– Tilfeldig etterforskning

Anmodningen til Riksadvokaten bygger på mye av det samme materialet som i november 2010 ble levert til den danske Rigsadvokaten.

Støttegruppen for de etterlatte mener imidlertid at danske myndigheter ikke forholdt seg til informasjon som ble lagt frem, og «forventer derfor at norske myndigheter nå tar ansvar for å vurdere alle forhold etter Scandinavian Star», skriver støttegruppen på sine hjemmesider.

– Derfor er det ekstra skuffende at Riksadvokaten ikke har lagt til grunn vesentlige momenter i det materialet vi har sendt over, blant annet når det gjelder avklaringer i forhold til eier og rederi, sier Harsem, som mener etterforskningen av ulykken har vært «tilfeldig og løs».

Harsem mener man tidligere har dokumentert at det har vært en manglende vilje til å etterforske ulykken.

– Vi har blitt en ping-pong-ball politisk, på gunn av den praktiske ordningen som delte etterforskningen mellom flere land for mange år siden, sier Harsem.

– Lite sannsynlig med avgjørende opplysninger

I konklusjonen fra Riksadvokaten heter det at støttegruppa og stiftelsen Etterforskning av mordbrannen Scandinavian Star lagt til grunn at det ble stiftet flere branner etter at evakueringen av de fleste overlevende og etter personen mistenkt for brannstiftelsen hadde omkommet.

Riksadvokaten mener det ved vurderingen av om det er grunn til å gjenoppta etterforskningen, først det er hensiktsmessig å ta stilling til om det skal tas stilling til den såkalte hydraulikkbrannen på dekk.

«Sentrale personer i saken ble avhørt forholdsvis kort tid etter saken. For riksadvokaten fremstår det som klart at muligheten for å få frem nye, avgjørende og pålitelige opplysninger gjennom avhør snart 22 år etter, og som i tilfelle skal legges til grunn ved en strafferettslig bevisvurdering, er lite sannsynlig», heter det i den samlede vurderingen fra Riksadvokaten.

159 omkom

Natt til 7. april 1990 begynte det å brenne om bord på «Scandinavian Star» underveis fra Oslo til Frederikshavn. Det var 383 passasjer og 99 besetningsmedlemmer om bord på skipet, ifølge Wikipedia.

Brannene skjedde i internasjonal farvann. 159 mennesker omkom og 136 av døde var norske. I ettertid har det vært stor uklarhet om hendelsesforløpet.

AKTUELT NÅ