Hopp til innhold

Flommen flyttet på Irenes hus

Skadene er store på det nyopppassede huset til Irene Brendstuen på Kvam. Hele huset har rett og slett flytta på seg.

Video 0f4fd2c5-442e-4566-b191-10398330311a.jpg

Video: Flommens ødeleggelser i Kvam er store.

Irene Brendstuen

Irene Brendstuen fortviler over skadene som er gjort på hennes nyoppussede hus.

Foto: Jørn Nordli

200 personar har blitt evakuert etter flommen i Sør-Norge, og ikke alle får reise hjem igjen med det første.

Ingen av de 44 evakuerte i Kvam får foreløpig flytte hjem, det er klart etter et møte i kommunen lørdag kveld

Irene Brendstuen i Kvam fikk tidligere i dag komme tilbake til det nyoppussede huset sitt, og synet som møtte henne var ikke noe trivelig. Hele huset har nemlig flyttet på seg.

- Det er ikke noe særlig, det er ikke det, sier hun til NRK, preget av synet.

Flere andre i Kvam har lignende historier.

Brøt sammen

Anne Marie Klevstadlien ble møtt av et syn som lignet en slagmark da hun fikk komme hjem.

– Jeg har ikke sovet i hele natt. Tankene har surret og gått. Jeg er spent på hva som møter meg, og jeg vet ikke hva jeg kan vente, sier hun til NTB.

Anne Marie Klevstadlien

Anne Marie Klevstadlien fikk lørdag flytte hjem. – Jeg har ikke sovet i hele natt. Tankene har surret og gått, sier hun.

Foto: Øijord, Thomas Winje / Scanpix

Vel hjemme kan hun konstatere at hagen ser ut som en slagmark. Møbler, søppel og sand dekker store deler av tomta. Et kirsebærtre ligger revet opp med rota.

– Vi må muligens legge nytt gulv, men da jeg så elva komme i går, fryktet jeg det verste, sier hun.

Også Stein Jøran Sanden og familien måtte forlate hjemmet sitt fredag. Familien var nettopp flyttet inn i et restaurert hus.

– Vi flyttet inn for to uker siden, etter fem måneder med restaurering. Denne helgen skulle vi endelig slappe av i nytt hus. Fredag formiddag var kjelleren full av vann. Etter at jeg forlot huset, satt jeg i skogkanten og så på. Da brøt jeg sammen, sier Sanden til NTB.

Video 377b755b-9944-4e45-9154-42477273ed09.jpg

Video: Se helikopterbilder fra flomområdene. Foto: Gabrielle Steinagard.

Må koke drikkevannet

Jorda er nå mettet med vann mange steder, og ytterligere tilførsel av smeltevann og nedbør gjør at skredfaren fortsatt vil være stor i høyereliggende strøk. Raske endringer og høy vannføring kan forårsake erosjon i elver og bekker, advarer Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Innbyggerne i deler av Ringebu og Nord-Fron må koke drikkevannet sitt på grunn av flommen. Kvam vannverk mangler strøm og står under vann, og må få vann fra Vinstra.

I Ringebu er vannet i sentrum og nærliggende områder forurensa på grunn av flommen.

Lørdag kveld er fortsatt flere veier stengt på grunn av flommen. Verst rammet er E6. Også riksvei 51 over Valdresflya er nå stengt på grunn av voldsomme vannkaskader ved Maurangen bro.

Les også: Slik kommer du deg fra øst til vest

Maurvangen bru

En gangbru like nedenfor Maurvangen bru forsvinner nesten i vannmassene, og konsekvensen er at riksvei 51 over Valdresflya nå er stengt.

Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK

Mjøsa vil stige

I Gudbrandsdalslågen er det ventet økt vannføring i løpet av ettermiddagen. Dette fører også til at vannstanden i Mjøsa kommer til å stige betraktelig de nærmeste dagene. NVE venter at vannstanden i Mjøsa kommer til å stige til cirka sju meter i løpet av neste uke, og havne én meter under 1995-flommen.

Kommunikasjonsrådgiver Gunnhild Olstad i Gudbrandsdal politidistrikt sier likevel at det lørdag ettermiddag ikke er noen dramatikk eller fare for liv og helse i flomområdene.

– Vi har ingen savnede personer, og ingen er omkommet eller alvorlig skadd. Det er heller ikke snakk om å evakuere flere personer fra området, sier hun.

Mjøsa under flommen

Mjøsa vil stige de neste dagene, venter NVE. Dette bildet er tatt lørdag på Lillehammer.

Foto: Gabrielle Steinagard

Store skader

Hvor mange millioner kroner flommen har gjort skade for, er det ennå ingen som vet. Så langt har forsikringsselskapene fått inn meldinger om rundt 250 flomskader.

Det tilsvarer skader for vel 60 millioner kroner - men tallet kommer nok til å øke, opplyser Finansnæringens Fellesorganisasjon.

Både lokale takstkonsulenter og selskapsrepresentanter melder om relativt store skader. Et foreløpig anslag for gjennomsnittlig erstatning er rundt 250.000 kroner.

Fremdeles er det likevel langt igjen til skadeomfanget fra den siste store flommen i Norge, som var på Østlandet i 1995. Den gang forårsaket flommen 6.900 skader, og det ble betalt ut rundt 940 millioner kroner i erstatninger.

AKTUELT NÅ