Lågen truer hus

– Kjelleren er full av vann. Nå er det 39 cm i igjen før vannet når kjøkkengulvet, forteller Jorunn Blihovde Hjelstuen som bor rett ved Krekke camping i Fåvang.

Jorunn Blihovde Hjelstuen

Jorunn Blihovde Hjelstuen i Ringebu har kjelleren full av vann.

Foto: Ivar Arne Nordrum / NRK

78 år gamle Jorunn Blihovde Hjelstuen fra Bjørgevolden i Ringebu er spent. Vannet har steget med flere cm i timen de siste dagene. Nå er kjelleren nesten full og hagen dekket av vann. I tillegg er strømmen kuttet, og avløpet fungerer av naturlige grunner ikke.

– Ikke mye vi kan gjøre

Vannet har nådd huset til Jorunn Blihovde Hjelstuen

Vannet har nådd huset til Jorunn Blihovde Hjelstuen. Nabo Magnus Strandheim, og sønnen til Jorunn, Magnus, registrerer at det ikke er så mye å få gjort.

Foto: Ivar Arne Nordrum / NRK

– Det er ikke hyggelig, men vi får ikke gjort noe med det, sier 78-åringen. I stedet for å sette seg ned å fortvile, inviterer hun på kaffe og kaker. Pinsedagen fyller hun 79 år. – Det blir nok litt av en feiring, sier hun. Kanskje vi skal ta en båttur, sier 78-åringen ironisk.

Hun har opplevd det før. Nå er vannet faretruende nært.

Hun opplevde det samme i 1995, nå er flommen her på nytt.

Foto: Ivar Arne Nordrum / NRK

Jorunn Blihovde Hjelstuen har opplevd det samme en gang før, i 1995. Da var det like ille, men vannet steg ikke så fort, forteller hun.

Med andre ord er det sjelden. Jorunn har bodd ved Lågen i 47 år.

Naboen drar på hytta

Magnus Strandheim er 83 år og bor i nabolaget til Jorunn. Også der nærmer vannet seg faretruende. – I natt har jeg ikke hatt blund på øynene, forteller Strandheim. Nå drar han på hytta i Ringebufjellet, der truer ikke flommen.

Ikke evakuering

Jorunn Blihovde Hjelstuen har ikke planer om å forlate huset. – Dette må gå sin gang, og forhåpentligvis snur det snart, håper hun. Kommunen har hun ikke hørt noe fra, dermed er det ingen som krever at hun skal evakuere.

Håper på skolefri

Guro og Inga har aldri sett så mye vann før.

Guro og Inga har ikke sett så mye vann før.

Foto: Ivar Arne Nordrum / NRK

Guro og Inga, på 12 og 13, har sykla rundt i Fåvang i hele formiddag. De synes det ser ille, men spennende ut. Fortsetter det sånn får vi skolefri, sier de. Det har de ikke noe mot.