Hopp til innhold

– Ulykker med firhjulinger nær fordobles hvert år

Antall ulykker med firhjulinger på norske veier øker. Bare i juli har det vært meldt om fem ulykker med personskader her til lands. Norges Motorsportforbund mener det bør iverksettes nye tiltak.

ATVen som politiet fulgte etter i Lillesand.

En mann døde i april da han kjørte inn i et autovern med en ATV i Lillesand etter en politijakt.

Foto: Jan Inge Thomassen / NRK

– Det er en trafikksikkerhetsmessig utfordring, for man sitter veldig ubeskyttet på disse kjøretøyene. Det er noe annet enn å kjøre en ordinær motorsykkel - den oppfører seg annerledes, tar mere plass og er mindre fleksibel, sier generalsekretær i Norges Motorsportforbund, Roy N. Wetterstad.

I tiltaksplanen for trafikksikkerhet i perioden 2010-13 står det at det blir «stadig flere ATVer, og ulykkesproblemet er økende».

– Nesten fordobling hvert år

– Vi ser en nesten fordobling av antall ulykker hvert år, men antallet er fortsatt relativt lavt, forteller seksjonsleder for trafikksikkerhet i Statens vegvesen, Finn Harald Amundsen.

Han sier Statens vegvesen kommer til å foreta en gjennomgang av ulykkene i nær framtid.

– ATVene som er registrert kjører lovlig på norske veier, men de er ikke ønsket der fra vår del, sier Amundsen.

Begrenset oversikt

ATV

Seksjonsleder for trafikksikkerhet i Statens vegvesen, Finn Harald Amundsen, sier antallet ulykker med ATVer nær fordobles hvert år.

Foto: Colourbox.com

Oversikten over ulykkene er begrenset fordi ATVer er sett på som et terrengkjøretøy uten egen kjøretøykategori. Men i Statens vegvesens ulykkesregistrer «STRAKS» er det fra 2006-2008 imidlertid meldt om 32 ulykker med «ATV/mopedbil/4hjulsmoped».

To personer skal ha mistet livet i slike ulykker i denne perioden, fem er hardt skadd, mens 33 skal ha blitt lettere skadd i disse ulykkene.

Bare i juli i år har det vært fem alvorlige ulykker med de såkalte ATVene i Norge.

– Fornuftige tiltak

Wetterstad i Norges Motorsportforbund mener myndighetene sammen med blant andre Trygg Trafikk bør se på utfordringene med kjøretøyet.

Han sier det er først i de siste årene salget av ATVer har tatt av, og at det derfor byr på nye utfordringer når man gjør seg erfaringer med bruken.

– Man bør dukke ned i hendelsene som har vært og se om man kan iverksette noen fornuftige tiltak, sier han.

(Saken fortsetter under bildet)

ATV

(Illustrasjon) Norges Motorsportforbund sier firhjulingene byr på nye utfordringer i trafikken.

Foto: Colourbox.com

– Bekymringsverdig

– Jeg synes det er bekymringsverdig dersom antallet ulykker med disse kjøretøyene øker.

Wetterstad advarer mot bruk av kjøretøyene i trafikken dersom man ikke er gammel nok eller ikke har nødvendige førerkort.

– Men på lukkede baner i sportssammenheng er ikke det noe problem. Da er kyndige treningsveiledere til stede og banene er designet for den type bruk.

Det finnes ulike typer ATVer som er beregnet på ulik bruk. Noen skal benyttes på lukkede områder - i baner og løyper, noen er til det ordinære gatemarkedet og noen er bruksmaskiner som benyttes til skog- og jordbruk.

Vurderer førerkort

I dag kan man kjøre ATV hvis men har vanlig førerkort for bil.

Ifølge Nasjonal tiltaksplan for trafikksikkerhet 2010–2013 vil Statens vegvesen utrede muligheten for å kunne klassifisere ATV som en egen kjøretøygruppe, med egne krav til opplæring og førerkort/kompetansebevis.

- I dag kreves ingen spesialutdanning eller trening utover den du skaffer deg selv. Det er et problem. Jeg har inntrykk av at mange av ulykkene skjer på grunn av mangel på kompetanse, sier Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk til Aftenposten.

Fem alvorlige ulykker i juli

Bare i løpet av den siste måneden har det vært meldt om fem alvorlige ulykker med slike kjøretøy.

4. juli ble en mann i slutten av 50-årene fløyet til sykehus etter å ha fått en firhjuling over seg i et velt ved Moi i Rogaland.

To uker senere var både en 18- og en 20-åring innblandet i en ulykke, også der et velt med en ATV etter en tur ved Kotsøy i Sør-Trøndelag. Begge fikk alvorlige bruddskader i ulykken.

20. juli kolliderte en 16-åring med en bil i Trondheim. 16-åringen som kom kjørende på en firhjuling fikk lettere skader i møtet med personbilen.

Denne uka har det vært to ulykker med firhjulinger på norske veier.

En mann i 50-årene ble alvorlig skadd da han kjørte av veien med en mopedregistrert firehjuling i Årnes i Akershus.

Fredag ble en 14 år gammel gutt alvorlig skadet i en utforkjøring i Audnedal i Vest-Agder. Gutten, som er fra Oslo, skal ha vært på ferie på Sørlandet da ulykken inntraff.

Fikk firhjuling over seg

– Firhjulingene er ustabile og vanskelige å kjøre. I utgangspunktet er ikke disse laget for å kjøre på vanlig vei. Dersom man holder for stor fart og legger seg over som man ville gjort med en vanlig motorsykkel, så vil firhjulingen velte, sier Amundsen i Statens vegvesen.

I desember i fjor veltet også skiskytterstjernen Raphael Poirée på en firhjuling.

Han var ute i terrenget med ATV-en sin da han veltet like ved hjemmet i Hålandsdalen og fikk firhjulingen over seg.

Poiree pådro seg alvorlige ryggskader i ulykken.

Les også: - Ein millimeter frå å bli lam

Video nsps_upload_2010_1_24_14_1_0_248.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

VIDEO: Raphael Poirée var bare millimeter fra å bli lam, mener legen som behandlet ham etter velten.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger