Hopp til innhold

Må importere svensk atomkraft når vannmagasinene er tomme

Det har ikke vært så lite vann i norske vannmagasiner siden kriseåret 2003, og strømprisene vil stige hvis ikke svenske atomreaktorer fyres opp.

Atomkraftverket Forsmark og vannmagasin på Høyangerfjella

Atomkraftverket Forsmark kan være med å å hindre norsk strømkrise når vannmagasinene i Norge er tomme.

Foto: scanpix/fotmontasje

Norske vannmagasiner inneholder nå kun 22 prosent av kapasiteten. Så lite vann har det ikke vært i magasinene siden daværende olje- og energiminister Einar Steensnæs brukte betegnelsen «strømkrise» for syv år siden.

Ekstrem situasjon

– Det vi nå ser er at prisene har falt gjennom våren, men at det kan snu frem mot sommer siden det er et betydelig underskudd i vann- og snøbalansen, sier Katarina Finneng hos Norges største strømleverandør Hafslund.

Ifølge NVE skyldes årets lave vannstand økt kraftforbruk, lav kraftproduksjon og mindre vanntilsig enn vanlig. Verst er det på Østlandsområdet.

– Jeg kan ikke huske at situasjonen har vært så ekstrem som i vinter, og situasjonen i hele år har vært veldig uheldig og ikke bra for bransjen, sier Finneng.

Lite snø

Totalt mangler det vann tilsvarende 7.4 terrawatttimer (TWh) i de nordiske kraftmagasinene, noe som tilsvarer kraftforbruket i Drammen i syv år. Og verre kan det bli.

– Magasinfyllingen vil gå opp når snøen smelter i fjellet. Det er imidlertid vel 30 prosent mindre snø i fjellet enn normalt. Dette vil gi mindre tilsig enn normalt utover sommeren, sier Kjerstin Dahl Viggen, ved NVE.

Ifølge tilstandsrapporter til NVE har det ikke vært så lite snø i magasinene siden 1971.

Se hvor mye snø det er i fjellet her.

Svensk atomkraft

For å bøte på den lave produksjonen, og hindre en kollaps i markedet, importeres det derfor strøm fra blant annet svensk kjernekraft. Der omtrent 40 prosent av markedet i fjor ble dekket av kjernekraft, men i år er de svenske vannmagasinene enda tørrere enn de norske.

– Vi er avhengig av at det nordiske kraftmarkedet fungerer og da må også de svenske reaktorene være mer stabile enn de var i vinter, sier Finneng.

Norge har i dag de høyeste spotprisene i Norden. Priser som har økt med 37 prosent på Østlandet, Sørlandet og Vestlandet. I Midt- og Nord-Norge har prisene økt med rundt 20 prosent siden tilsvarende periode i fjor.

Utsiktene for regn i den nærmeste fremtid er ikke spesielt lyse. Ifølge Metrologisk Institutt vil den neste uken bli tørr. Og prognosene for de neste tre ukene tilsier kaldt vær og normal nedbær. Som vil si litt med regn i mai enn det har vært i april.

AKTUELT NÅ