Hopp til innhold

Færre tror dette skaper fred

Færre nordmenn enn før tror at NATOs innsats i Afghanistan fremmer fred i landet. Det viser en ny måling som Norstat har gjort for NRK.

Amerikanske soldater i Afghanistan

Amerikanske soldater i Afghanistan

Foto: Patrick Baz / Scanpix/AFP

For to år siden trodde et klart flertall at de internasjonale styrkene fremmet fred i Afghanistan.

I dag mener 43 prosent dette, mens nesten like mange, 42 prosent, ikke har noen tro på oppdraget.

Statssekretær Espen Barth Eide.

Statssekretær i Forsvarsdepartementet Espen Barth Eide

Foto: Nejad, Arash A. / SCANPIX

Statssekretær i Forsvarsdepartementet, Espen Barth Eide, er ikke overrasket. Han tror det skyldes at det har vært fokus på ting som ikke går så bra.

Rådgiver i NUPI, Helge Lurås, er i Afghanistans hovedstad Kabul. - Nå har de internasjonale styrkene vært i Afghanistan i over åtte år. Det blir stadig flere opprørere, og de sprer seg til stadig nye provinser. Det er naturlig at det norske folk spør seg om hva nærværet bidrar til, sier Lurås.

Mange døde

De fem siste årene har det vært en jevn økning i antall drepte hos de internasjonale styrkene i Afghanistan. Aldri har så mange mistet livet som i fjor. Da omkom 520 soldater. Det var en økning på 76 prosent i forhold til året før.

Kampene er blitt hardere. I NRKs måling sier et klart flertall at de vil ha norske soldater i Afghanistan. 56 prosent sier ja til norsk deltagelse, 33 prosent sier nei. Og støtten har holdt seg stabil siden 2008.

- Det er vi veldig glad for fra regjeringens side, sier statssekretær Espen Barth Eide.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger