Hopp til innhold

For få refleks-glimt i mørket

Minst to mennesker har mistet livet, og flere er alvorlig skadet i trafikken i november. De ble alle truffet av en bil i mørket.

Ser du mannen uten refleks?

Ifølge Trygg Trafikk bruker bare to av ti nordmenn refleks, noe organisasjonen er veldig skuffet over.

Egen refleksdag og årlige kampanjer virker ikke. For sjåføren er forskjellene like klare som mellom dag og natt.

Trygg Trafikk demonstrerer det i denne videoen.

Video nsps_upload_2009_11_25_10_39_50_1179.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Kampanjefilm fra Trygg Trafikk

Eksemplene på påkjørsler i november er mange. I midten av måneden skal en mann krysse en av Oslos mest trafikkerte gater.

At gatelysene tilfeldigvis ikke virker, gjør bare novembermørket enda mer kompakt.

Bare ti dager etter mister en mann i 80-årene livet etter å ha blitt truffet av en bil i et fotgjengerfelt i Kongsvinger.

Diskuterer påbud

Flere av de mange påkjørslene i november er under etterforskning, men de aller fleste bilførerne oppgir at de ikke så fotgjengeren i mørket. Det er imidlertid ikke kjent om fotgjengerne i eksemplene brukte refleks.

Trygg Trafikk er skuffet og oppgitt over at de årlige reflekskampanjene ikke fører frem.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

- Vi vil gjerne ha en diskusjon om det kanskje ville være mer effektivt å påby refleks, sier kommunikasjonssjef Kristin Øyen. Finland har et slikt påbud, men ingen måter å straffe fotgjengerne som lar refleksbrikken ligge hjemme.

Kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk, Kristin Øyen

Kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk, Kristin Øyen

Foto: Trygg Trafikk

- Trygg Trafikk kan jo ikke avgjøre dette alene, men hvis de som blir påkjørt ville få mindre i erstatning, ville det kanskje være et nyttig ris bak speilet, mener Øyen.

Er ikke fotgjenger

Foreldrene er flinke til å utstyre barna med refleks, men glemmer seg selv.

- Mye av problemet er at voksne ikke føler seg som fotgjengere. De skal kanskje bare stikke over gaten eller inn i en butikk. Så lenge de ikke er ute og går tur, regner de seg ikke som myke trafikanter, sier prosjektleder for reflekstellingene i Trygg Trafikk, Carina Rolness Ophus.

Årets reflekstelling av voksne fotgjengere er gjennomført som stikkprøver i sju fylker i perioden 2. til 5. november. Bare 15,4 prosent brukte refleks, noe som er en nedgang. Både i 2008 og 2007 var refleksbruken på 16 prosent.

Refleksbruk i november

Refleksbruk etter fylke

I prosent

Sogn og Fjordane

43,5

Nord-Trøndelag

36,6

Østfold

26,2

Oppland

23,0

Nordland

21,8

Vest-Agder

11,6

Oslo

7,5

Totalt

15,4

Totalt uten Oslo

24,6

Refleksbruk etter kjønn

I prosent

Menn

14,4

Kvinner

17,6

Ekspander/minimer faktaboks

– Det er svært skuffende at vi ikke ser en positiv utvikling. Jeg oppfordrer alle til å ta på seg refleks før de går ut i mørket neste gang. Det er viktig å bruke refleks også der det er gatebelysning, sier Carina Rolness Ophus.

Refleks redder liv

Trygg Trafikk har ingen tall fra året som ennå ikke er slutt, men i 2008 omkom 31 fotgjengere i trafikken. Bare en av 15 som ble drept i mørket brukte refleks. I seks av disse ulykkene er refleksbruken ukjent. Totalt 12 av fjorårets omkomne fotgjengere brukte ikke refleks.

Ulykkene fordeler seg slik:

  • 16 personer omkom i dagslys. Fire manglet refleks, mens bruken er ukjent i 12 tilfeller.
  • 11 ble drept i mørket på steder med belysning. En brukte refleks, fire hadde ikke refleks, mens det er uklart om seks personer sikret seg.
  • Fire omkom i mørket på steder uten belysning. Ingen av dem brukte refleks.

Til sammenligning viser tall fra 2007 at manglende refleks var medvirkende årsak til åtte av ti dødsulykker i mørket eller skumring.

Reflekser ut av vinduet

- Vi får stadig klager fra folk over at vi ikke lenger deler ut gratis refleks, sier kommunikasjonssjef Kristin Øyen. Trygg Trafikks undersøkelser viser at de like gjerne kunne kastet pengene ut av vinduet. Det fører uansett ikke til at flere bruker refleks.

- Vi blir litt oppgitt, sier Øyen.

AKTUELT NÅ