Hopp til innhold

Kan bli skåldet levende

Disse kyllingene, kan ha blitt skåldet levende før de ble slaktet. Norsk Kylling nekter å følge pålegg fra Mattilsynet om å kutte hodet av kyllingene.

Slaktekylling

Når kyllingen er blitt en måned gammel, bærer det til nærmeste slakteri.

Foto: Mattilsynet

Norsk Kylling på Støren i Trøndelag er Norges største private slakteri for hvitt kjøtt, og eneleverandør til Rema 1000.

Bedriften produserer 10 millioner kylling i året. 100 000 fugl risikerer, ifølge Mattilsynet, å bli skåldet levende.

Nett-tv: Omstridt kyllingslakting

Når kyllingen er blitt en måned gammel, bærer det til nærmeste slakteri. Avhengig av slakteriet, kan den bli utsatt for forskjellige slaktemetoder.

Bedøves med strøm

Enten kan den bli bedøvet med gass mens den sitter i en eske, eller den blir bedøvd i et strømførende vannbad. Denne siste metoden er omstridt, fordi ingen måler hvor mye strøm den enkelte kylling får i seg.

Hvor mye strøm som skal til for å bedøve kyllingen, varierer også fra individ til individ. Metoden er risikabel, fordi det har hendt at strømmen ikke har bedøvd kyllingen. Årsaken kan for eksempel være at fuglen spreller så mye at den ikke dukkes helt under.

Det er denne metoden Norsk Kylling bruker.

- Alle kyllingene dør i strømbadet, og sikkerheten er god nok, sier administrerende direktør for Norsk Kylling, Agnar Østhus.

Han mener at det er ytterst få kyllinger som risikerer å ikke være bedøvd før de blir halshugget.

100 000 kyllinger

Mattilsynet har reagert på bruken av strøm, og anbefaler ikke metoden. Tilsynsleder ved regionkontoret i Trøndelag og Møre og Romsdal, Knut Rønningen, sier det på denne måten:

Slaktekylling

Slaktekylling.

Foto: Mattilsynet

- Mindre en 1 prosent av kyllingene passerer strømbadet uten å bli bedøvd. Men i et slakteri av denne størrelsen slaktes det 10 millioner fugler i året. 100 000 fugl risikerer altså å bli skåldet levende.

- Skal halshugges

Når kyllingen er bedøvd, skal den etter forskriften om dyrevern halshogges. Siden 1.februar har Norsk Kylling på Støren fått høye dagbøter, fordi den ikke er villig til å følge et pålegg om dette fra Mattilsynet.

Bedriften har flere ganger søkt om dispensasjon fra forskriftene, men har fått avslag fra Mattilsynets regionkontor i Trøndelag og Møre og Romsdal. En anke på avslag om dispensasjon behandles av Mattilsynet sentralt i disse dager.

Slakting i høyt tempo

Kyllingene blir slaktet i høyt tempo, både i slakteriet til Norsk Kylling og i andre kyllingslakterier i Norge. Matttilsynet har pålagt alle slakterier å sørge for at kyllingene er skikkelig halshugd, slik at de ikke risikerer å havne levende i skåldebadet.

Norsk Kylling har argumentert med at kyllingene blir så godt som halshugd. Deres slaktemetode går ut på å la hodene henge i en liten skinnfille før skåldingen.

Avslørende bilder

Mattilsynets bilder fra slakteriet forteller en helt annen historie. De viser to kyllinger på slaktebåndet, og ingen av dem er halshugd.

Det ser ikke ut som om de i det hele tatt har vært i nærheten av en kniv.

Mattilsynet har mistet tålmodigheten med bedriften, som må betale høye dagbøter helt til kyllingene blir avlivet på en akseptabel måte.

10 000 kroner dagen

Kylling fra Norsk Kylling

Kylling fra Norsk Kylling.

Foto: NRK

- Siden februar er Norsk Kylling pålagt å betale bøter på 10 000 kroner dagen, sier tilsynsleder Knut Rønningen ved Mattilsynets regionkontor i Trøndelag og Møre og Romsdal.

Norsk Kylling har svart med en ny søknad om dispensasjon fra forskriftene. Søknaden er avslått ved regionkontoret, og en anke ligger nå til behandling hos Mattilsynet sentralt.

- I mellomtiden løper de høye dagbøtene, et tegn på at vi mener alvor, sier Rønningen.

Mattilsynets hjemmeside

Rema 1000-butikkene

Norsk kylling leverer sine produkter til Reitan-gruppen og finnes i Rema 1000 butikkene.

Nummeret på Solvinge-kyllingen forteller at den kommer fra Norsk Kylling.

Innkjøpsdirektør i Rema 1000 Martin Klafstad

Innkjøpsdirektør i Rema 1000 Martin Klafstad.

Foto: NRK

Innkjøpsdirektør Martin Klafstad blir bekymret når han ser Mattilsynets bilder, men sier at han oppfatter dette som en faglig konflikt mellom Norsk Kylling og Mattilsynet.

- Men hvis Mattilsynet sentralt avslår anken på dispensasjonsavslaget kommer vi til å bruke den makten vi har, sier Klafstad.

- Da kommer Rema 1000 til å gi Norsk Kylling beskjed om at videre handel er utelukket dersom Mattilsynets krav ikke blir etterfulgt, sier han.

AKTUELT NÅ