Hopp til innhold

Kvinner gjør fortsatt mest hjemme og liker det

Kvinner gjør klart mest arbeid i hjemmet, og liker det, ifølge en ny undersøkelse. Audun Lysbakken mener likevel at par trives best sammen når de deler på oppgavene, og viser til tidligere undersøkelser.

Audun Lysbakken

TILFREDSE NÅR MAN DELER PÅ: Audun Lysbakken (SV) mener par i Norge er mest fornøyde når de deler likt på arbeidsoppgavene i hjemmet.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy / NRK

Det er tid for familieliv for mange. Og den som gjør det mulig, er som regel kvinnen i familien. Kvinner gjør fortsatt absolutt mest for hus, hjem og familie.

1. nestleder Arnfinn Korsmo i Negotia

Arnfinn Korsmo 1. nestleder i Negotia.

Foto: Negotia

Og kvinnene er fornøyd med skjevhetene i arbeidsfordelingen, ifølge en ny undersøkelse.

Så mange som åtte av ti kvinner er fornøyde med at de gjør klart mest hjemme, og undersøkelsen avdekker at kvinner er like tilfredse med denne arbeidsfordelingen som menn.

– Funnene våre viser at det er en mye større andel av kvinner som tar ansvar for hus, hjem og familie enn menn. Det som overrasker oss er at kvinnene faktisk er fornøyde med å ta mer ansvar for dette. 80 prosent er fornøyd med at slik skal vi ha det, sier Arnfinn Korsmo i YS-forbundet Negotia til NRK.

– Dette er interessante funn i lys av debatt om hel- og deltidsstillinger i arbeidslivet, fleksibilitet og opparbeidelse for eksempel av pensjonsrettigheter, sier han.

Undersøkelsen viser blant annet at kun 1,6 prosent av norske kvinner sier at mennene gjør mer i hjemmet.

Artikkelen fortsetter under tabellen.

Arbeidsfordeling hus og hjem

Arbeidsfordeling: Hus og hjem

Gjør/gjorde mest

Deler/delte likt med partner/ekspartner

Partner ekspartner gjør/gjorde mest

Ikke aktuelt

N=

Mann

12,8

45

33,2

6,7

1457

Kvinne

63,1

28,2

1,6

5,5

1712

Total

40

35,9

16,1

6,1

3169

– Forbausende skjeivt fordelt

SV-leder Audun Lysbakken vedgår at undersøkelsen viser «en del ting som ikke er så bra».

– Fordelingen av ansvar i hjemmet er forbausende tradisjonelt og skjeivt fordelt. Men ingenting i undersøkelsen viser at kvinner og menn ikke ønsker mer likestiling, sier Lysbakken.

Han peker på tidligere undersøkelser som viser at par trives best sammen når de deler på oppgavene hjemme.

Blant annet viste en NOVA-rapport om likestilling fra i fjor at 95 prosent av kvinner og menn som deler arbeidet likt er tilfredse.

– Likestilte mest fornøyd

– All forskning viser også at de som lever likestilte liv og deler oppgaver og byrder, er aller mest fornøyd, sier Lysbakken.

– Denne undersøkelsen er ikke noe problem for oss som er opptatt av likestillingspolitikk. Tvert imot tror jeg at det viser at god likestillingspolitikk kan gjøre gode liv enda bedre, sier Audun Lysbakken til NRK.

Lysbakken sier at han ikke ønsker å legge seg opp i hvordan folk deler oppgavene sine hjemme, og sier han er glad for at de fleste kvinner og menn er fornøyde med sine liv i Norge.

– Men det vi også ser at der man har kommet langt med likestilling og deler på oppgavene, der er folk veldig fornøyde, og det er også veldig naturlig, sier Lysbakken.

Artikkelen fortsetter under tabellen.

Fornøyd/misfornøyd med arbeidsfordelingen i hjemmet

Hvor fornøyd er du/var du med denne arbeidsfordelingen?

Svært misfornøyd

2

3

4

5

6 Svært fornøyd

Vet ikke/ikke aktuelt

N=

Mann

2,3

2,4

6,2

18,9

30,7

26,6

12,8

1457

Kvinne

4,1

6,9

11,8

19,5

23,1

23,5

11

1712

Total

3,3

4,8

9,2

19,2

26,6

25

11,8

3169

– Feministene må ta det til seg

Bård Hoksrud

Bård Hoksrud (Frp).

Foto: NRK

Bård Hoksrud i Fremskrittspartiet mener undersøkelsen er interessant fordi den viser at det er forskjell på kvinner og menn og at kvinnene faktisk liker å holde på hjemme, mer enn det mennene gjør.

– Det er viktig at vi tar innover oss at kvinnene synes det er ålreit og at det er slik de vil at det skal være, sier Bård Hoksrud til NRK.

– Da er det kanskje slik at feministkvinnene som mener de har fasiten på hva som er likestilling bør ta innover seg at kvinnene ønsker en annen måte å styre livet sitt på, fortsetter Hoksrud.

– Eller viser det bare at mange jobber deltid?

– Det kan hende. Vi har politisk jobbet med å fjerne deltidsjobbing i mange år for dem som ønsker det. Men vi kan ikke heller underslå at det er mange som ønsker å jobbe deltid fordi de mener det er viktig å være hjemme, og det skal man også ha stor respekt for.

– De som er veldig opptatte av likestilling prøver ofte å undergrave at det er like verdifullt å være hjemme og ta seg av ungene, sier han.

AKTUELT NÅ