Hopp til innhold

– Jeg kan ha flashback som varer i flere minutter

4 av 10 ungdommer som overlevde massakren på Utøya sliter fortsatt med angst og depresjoner og har fysiske plager som hodepine og magesmerter. Det viser undersøkelsen Nasjonalt senter om vold og traumatisk stress legger frem i dag.

Tidligere fylkessekretær i Nord-Trøndelag AUF. Lisa Marie Husby.

Lisa Marie Husby er en av mange Utøya-overlevende som fortsatt sliter med senvirkninger.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

– Det skal mindre til før jeg blir lei meg og deprimert. Nå som datoen 22. juli nærmer seg har jeg fått en del fysiske plager i tillegg til de psykiske.

Utøya åpnet for pressen

Lisa Marie Husby forteller at det er mange følelser knyttet til årsdagen for det som skjedde på Utøya.

Foto: Øyvind Bye Skille

Lisa Marie Husby fra Orkanger overlevde massakren på Utøya. Den første tida etterpå var tøff for henne. Nå går det bedre, men hun er fortsatt preget.

Noen dager føler hun seg helt fin. Andre dager er preget av tunge tanker og plutselige flashbacks der vonde scener fra terrorangrepet dukker opp i hodet hennes.

– Det kan være veldig ubehagelig. Jeg kan ha flashback som varer i flere minutter, der jeg har stirret meg fast og ikke oppdaget at jeg har vært borte, forteller Husby.

Avbrøt studiene

Trass i plagene er hun i dag i full jobb. Men konsentrasjonsvansker gjorde at hun måtte avbryte studiene, og hun går fortsatt til psykolog.

– Det har vært tider der jeg har tenkt at folk ikke orker å høre at jeg har det fælt lenger. Derfor så sier jeg bare at jeg har det bra. Men det er kanskje bra at folk får høre at det er greit å ikke ha det bra, selv to år etterpå.

For Lisa Marie Husby er langt fra den eneste som fortsatt har det vanskelig.

Nærmere 300 ungdommer som var på Utøya og på landsida deltar i en pågående studie om psykiske senplager.

Etter den første intervjurunden kom det fram at sju av ti Utøya-overlevende har slitt psykisk etter 22. juli.

Vårblomster ved Kafébygget på Utøya 1. april 2012

Vårblomster ved Kafébygget på Utøya i 2012.

Foto: Oyvind Bye Skille / NRK

Den andre intervjurunden viser at det går bedre med mange. Men 40 prosent sliter fortsatt med angst og depresjon. Ti prosent av ungdommene er også blitt dårligere siden sist.

Den harde virkeligheten

Grete Dyb ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) forteller at de psykiske plagene særlig går utover skoleprestasjonene.

Grete Dyb

Grete Dyb ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS).

Foto: Arne Stubhaug / NRK

– I rene ord så betyr det at karakternivået går ned, at de ikke greier studieprogresjonen sånn som de ville ha gjort og at det er et godt stykke igjen til de er på den karriereveien de ville ha vært, sier Dyb.

– Stressreaksjoner etter å ha opplevd noe sånt er vanskelig å unngå. Og det er også vanskelig å få bedring før det er gått noe tid. Man forventer at det tar mellom to og fem år før man er tilbake der man var før hendelsen.

– Det er den harde virkeligheten av å bli rammet av en slik hendelse – at det får konsekvenser for livet ditt på mange områder, sier Dyb.

Snart to år er gått siden 77 mennesker ble drept den 22. juli 2011. Men for mange av de overlevende har de psykiske sårene så vidt begynt å gro.

– Norge har som nasjon et stort behov for å legge 22. juli bak oss. Men samtidig må vi ikke glemme at det er mange medmennesker der ute som fortsatt trenger at vi forstår at de har det vanskelig, og at vi hjelper til slik at de kommer seg videre.

AKTUELT NÅ