Hopp til innhold

– Breivik har godkjent innholdet

Advokat Geir Lippestad mener debatten rundt den nye boka, «Det vi kan stå for», har blitt så feilaktig at han føler seg kallet til å svare på kritikken fra advokatkollegene.

Advokat Carl Bore mener Geir Lippestad ikke burde ha skrevet boka om 22. juli-prosessen og oppdraget som forsvarer for terrordømte Anders Behring Brevik.

Se hele debatten mellom Geir Lippestad og Carl Bore i Dagsnytt 18

Geir Lippestad har fått mye kritikk fra sine egne advokatkolleger i kjølvannet av sin nye bokutgivelse, der han beskriver samarbeidet med Anders Behring Breivik under 22. juli-rettssaken.

– Det er ikke ryddig av meg å gå ut og forsvare meg mot kritikk fra seriøse og useriøse aktører. Men nå har debatten blir såpass feilaktig at jeg må si det som det er, sier Geir Lippestad til NRK.

– Jeg har selvsagt kommunisert med Breivik før jeg skrev boken. Jeg har fått hans godkjennelse til å skrive en bok. Han har også gitt meg fritak fra taushetsplikten min som advokat, sier Lippestad.

– Illojalt ovenfor klienten

I tirsdagens Dagsnytt 18 konfronterte advokat Carl Bore sin kollega Lippestad med det Bore mener er brudd på advokat-etiske grenser.

– Det er en omfattende utlevering av klienten gjennom hele boken til Lippestad. Det er i strid med ryggmargsfølelsen til de fleste advokater, mener Bore.

– Dette får Lippestad til å fremstå illojal ovenfor sin egen klient. Klienter skal kunne åpne seg for sin advokat og være sikker på at det de sier, ikke blir brukt til andre formål enn å fremme klientens interesser, sier Bore.

– Breivik har ingen innsigelser

– Carl Bore skal få ros for en ting. Han har faktisk har lest hele boken. De som uttaler seg i VG i dag, har jo ikke engang lest boken, sier Lippestad.

I dagens utgave VG går flere av landets mest prominente advokater ut og kritiserer Lippestad for å ha brutt advokat-etiske grenser.

– Vi har tatt det opp med Breivik i etterkant av kritikken. Han har ingen innsigelser mot det som står om ham i min bok, svarer Lippestad.

– Jeg forstår at Carl Bore er opprørt på Breiviks vegne, men er det Bore eller Breivik som skal definere hva som er i Breiviks interesse, spør Lippestad.

Advokatforeningen vil ha svar

I kjølvannet av kritikken har Advokatforeningens hovedstyre bedt advokat Geir Lippestad uttale seg om flere forhold knyttet til hans bok «Det vi kan stå for».

Fagforeningen har stilt spørsmål om Lippestad har brutt advokaters taushets- og fortrolighetsplikt i sin bok.

– Det stemmer ikke at Advokatforeningen har opprettet en tilsynssak mot meg. De skal vurdere om de skal gå videre med saken. Jeg har bedt dem om å vurdere saken grundig. Jeg ønsker at fakta skal komme frem, sier Lippestad.

AKTUELT NÅ