Hopp til innhold

Den omvendte voldsalarmen er endelig klar til bruk

Politiets egenproduserte løsning for en omvendt voldsalarm som skal gi økt beskyttelse til voldsutsatte personer er endelig ferdig.

Projektleder Arild Hagen viser frem den omvendte voldsalarmen

Projektleder Arild Hagen demonstrerer bruken av fotlenka.

Foto: NRK

I oktober 2006 startet daværende justisminister Knut Storberget et prøveprosjekt som skulle utstyre voldutøvere som har fått besøksforbud, med en «omvendt voldsalarm» som varsler politiet når de nærmer seg voldsofferet.

I 2008 ba justisdepartementet Politiets data- og materielltjeneste (PDMT) om å utvikle en slik alarm. Testingen av omvendt voldsalarmen har blitt kraftig forsinket.

Nesten åtte år senere er den etterlengtede omvendte voldsalarmen endelig ferdig og klar til bruk.

– Vi skal være de første til å erkjenne at dette har tatt for lang tid. Dette er ikke en hylleløsning. Det har vært en lang prosess å utvikle noe helt nytt, sier avdelingsdirektør for politifag i Politidirektoratet, Kristin Kvigne til NRK.

– Unik løsning for Norge

Omvendt voldsalarm for voldsutøvere

Omvendt voldsalarm er en elektronsisk lenke med registrerte soner hvor den voldsdømte ikke kan bevege seg

Foto: NRK

Mange land har allerede tatt i bruk såkalte omvendt voldsalarmer.

Ifølge prosjektleder Arild Hagen, er Norge det eneste landet som har en løsning som kommuniserer direkte med politiets system, og ikke via en annen alarmsystem.

– Vi er veldig fornøyd med å ha fått en helt unik og integrert løsning, med en alarm som er direkte koblet til politiets systemer, sier Kvigne.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

Politiets egenproduserte løsning for en omvendt voldsalarm som skal gi økt beskyttelse til voldsutsatte personer er endelig ferdig.Politiet innrømmer at prosjektet har tatt for lang tid.

VIDEO: Politiet innrømmer at prosjektet har tatt for lang tid

Varsler politiet automatisk

Funksjonaliteten til den nye voldsalarmen ble demonstrert for pressen ved politihuset i Sandvika fredag.

En svart fotlenke festet ved ankelen til en potensiell voldsutøver sørger for at det utløses en alarm hos politiet dersom en voldsutøver beveger seg inn i et forbudt områd, eller forsøker å fjerne eller ødelegge fotlenka.

Politiet vil da varsle den voldsutsatte, følge voldsutøverens bevegelse på et elektronisk kart, og gå til pågripelse før vedkommende når fram til den voldsutsatte.

– Dette vil gi en økt reell trygghet for de voldsutsatte i saker hvor det blir idømt et besøks- eller kontaktforbud. Vi vil flytte byrden for kontaktforbudet vekk fra offeret, sier Kvigne.

Med andre ord skal alarmen overføre belastningen det er å gå med alarm over på den potensielle voldsmannen.

Kan ikke spores uten sikkerhetsbrudd

Sporingsenheten inneholder en mobil og GPS mottaker og et batteri. Den tåler støt og støv og er vanntett. Fotlenka skal bæres 24 timer i døgnet.

– Kan politiet gå inn og søke opp hvor personene som bærer fotlenkene i forbindelse med andre tilfeller?

– Lenken er skapt for å beskyttelse de som er voldsutsatte. Det er Ikke for at man skal kunne spore den potensielle voldsutøveren i andre sammenhenger, sier Kvigne.

Prosjektleder Arild Hagen forsikrer at den tekniske løsningen er laget slik at det ikke er mulig å søke opp vedkommendes GPS-lokasjon, med mindre vedkommede bryter forbudssonen eller man saboterer enheten.

– Å spore opp noen uten at de har utløst alarmen, er ikke en teknisk funksjon som er tilgjengelig for politiet, sier Arild Hagen til NRK.

Retten vil kunne avgjøre bruk av omvendt voldsalarm i voldssaker som har oppstått etter 1. februar 2013. Det vil derfor kunne ta noe tid før de første alarmene blir tatt i bruk.

Politiet har ansvaret for løsningen, og vil drifte den i samarbeid med kriminalomsorgen.

AKTUELT NÅ