Vil utstyre voldsdømte med alarm

Voldsdømte kan i framtida bli utstyrt med en voldsalarm, slik at politiet kan følge med på hvor de er.

voldsalarm
Foto: Harald Inderhaug. / NRK

Les også: 100 kvinner har voldsalarm , Mente å drepe , Falsk trygghet  og Politiker siktet for drap

Gjøvik-kvinnen som ble drept tirsdag hadde voldsalarm for å verne seg mot mannen som nå er siktet for drapet. Hun rakk å varsle politiet, men politiet kom fram for seint.

I framtida kan det bli innført en omvendt voldsalarm, slik at voldsdømte kan bli påmontert elektronisk utstyr som varsler hvor de befinner seg.

 - Urettferdig

I dag er det rundt 100 kvinner i Hedmark og Oppland som bærer voldsalarm. Stortingsrepresentant for SV, Inga Marthe Torkildsen, synes dagens system med voldsalarmer er urettferdig.

- Jeg har møtt mange kvinner som er utstyrt med voldsalarm og sett hvordan det påvirker deres og barna deres sitt liv. Derfor synes jeg det er urettferdig at den som blir utsatt for vold og trusler, skal bære ansvaret for volden, sier hun.

Prøveprosjekt

I dag blir omvendt voldsalarm benyttet i Spania og Storbritania. Via mobilnettet overføres signaler fra den voldsdømtes alarm til en alarmsentral. Voldsutøverens bevegelser kan dermed følges, og det blir opprettet forbudte soner. Dersom den voldsdømte er innenfor disse sonene, utløses alarmen.

Neste år skal omvendt voldsalarm testes ut i Asker og Bærum. Å gripe inn i noens liv, ved å utstyre personen med en voldsalarm, er ikke  problemfritt, innrømmer Thorkildsen. Derfor er forslaget sendt ut på høring.

- Vi må diskutere dette grundig. Det er viitig at straffen det er å bære en slik alarm, ikke blir uforholdsmessig hard, sett i forhold til det overgrepet personen har begått, sier hun.