Hopp til innhold

Fra latter til hyllest i Europas aviser

Lederskribentene i europeiske er ikke nådig etter Nobelkomiteens tildeling av fredsprisen til EU. Spesielt britiske og svenske aviser er kritiske mens spanske og tyske er positive.

Faksimile El Pais

Nyhetene om at EU får årets Nobels fredspris har vakt oppsikt i mange land. Noen aviskommentatorer rister på hodet, andre roser den norske nobelkomiteens valg.

BBC: Merkelig tidspunkt

BBC forstår begrunnelsen til den norske Nobelkomiteen, med å gi fredsprisen til EU. Spesielt når komiteen trekker linjene tilbake til unionens opprinnelse som var å forhindre en ny krig i Europa, innlemmelsen av de tidligere kommunistlandene i øst etter den kalde krigens slutt og åpningen mot Balkan.

– Men, de valgte et merkelig tidspunkt å hedre organisasjonen på. Krisen i eurosonen har ført til at EU fremstår som mer splittet og skjør enn på mange år, skriver BBCs Storbritannia-korrespondent Matthew Price.

The Times: Nobeloverraskelse

Den konservative britiske avisen The Times toppet sin nettutgave med «Nobeloverraskelse med fredsprisen til EU».

I analysen av tildelingen skriver Europa-redaktør Charles Brenner at nobelprisen gir et velkommen dytt i en krisetid.

– Aldri – siden integrasjonen startet for to tiår siden – har EU vært så mislikt av sine borgere, skriver Brenner.

Og han mener at til tross for bortkastede penger og mangelen på demokratisk kontroll, så har unionen brakt håp og stabilitet til deler av Europa.

Han tror EU vil overleve den nåværende krisen, men at unionen ender med en todeling: med en gruppe land som er sterkt knyttet sammen og en gruppe med løsere tilknytning, med Storbritannia som «gruppeleder», hvis landet i det hele tatt forblir medlem.

The Telegraph: Bortenfor parodien

Den politiske kommentatoren Iain Martin er sterkt kritisk til beslutningen Nobelkomiteen har foretatt.

Martin spør i The Daily Telegraph om komiteen er infiltrert av satirikere eller motstandere som har satt seg som mål å diskreditere organisasjonen.

Kommentatoren skriver at det bare er to år siden den norske Nobelkomiteen gav fredsprisen til Barack Obama for at han ikke er George W. Bush. Martin mener prisen til EU er altfor prematur, gitt «at man ikke vet utgangen på eksperimentet om å skape en ikke-demokratisk føderasjon».

– Forhåpentlig ender det fredelig, men når greske demonstranter ikler seg naziuniformer og den spanske ungdomsarbeidsledigheten er over 50 prosent, så kan man bare se tilbake på historien for å se at det kan ende med en braklanding, skriver han.

Expressen: Nobels fredspris – en vits?

Lederskribenten i den svenske avisen Expressen Ann-Charlotte Marteus er knallhard i sin dom over Nobelkomiteen.

– Nu får man skämmas igjen, starter hun sin lederkommentar med.

– Den norske Nobelkomiteen har åpenbart ikke lært noe av historie. I 2009 gav man fredsprisen til Obama som da knapt hadde rukket å pakke opp flytteeskene i Det hvite hus, skriver Marteus og mener «den Nobelkomiteen oppe i lille Oslo håpet å kunne påvirke verdenshistoriens forløp med å gi Obama litt tidlig Nobel-glitter».

Marteus mener hensikten i år er å gi den krisetyngede europeiske unionen en oppmuntrende klapp på skulderen, så sinte grekere, tysker og briter faller om halsen på hverandre og husker at EU er et fredsprosjekt.

Politiken: Fredsprisen kommer på et uhyre viktig tidspunkt for EU

– Tildelingen kommer på et utrolig viktig tidspunkt. EU har virkelige problemer i deler av regionen, spesielt i sør hvor Italia, Hellas og Spania ser EU som den store busemannen som bare stiller harde krav til kutt og nye måter å innrette samfunnet på, sier Politikens internasjonale redaktør Michael Jarlner.

Han har forståelse for Nobelkomiteens begrunnelse om at EU har samlet Europa etter krigen og forhindret ny krig. Han påpeker i likhet med den norske komiteen at det europeiske unionsprosjektet har ført til at tidligere diktaturer og kommunistregimer nå har et forankret demokrati.

– Skjebnens ironi er at prisen kommer på et tidspunkt hvor de samme landenes demokrati er under press, sier Jarlner.

Han mener mange i EU er glade for at noen viser at EU også står for gode ting.

Le Monde: Hvem som reise til Oslo?

Den franske storavisen Le Monde spør hvem det er fra EU som skal reise til Oslo for å ta imot prisen.

– Dette trivielle spørsmålet viser mangelen på et representativt demokrati som unionen ofte kritiseres for, heter det i kommentaren.

Avisen påpeker at både EU-president Herman van Rompuy, EU-kommisjonenes president José Manuel Barroso og EU-parlamentets president Martin Schulz kunne være mulige mottakere.

Avisen siterer EU- kommisjonær Cecilia Malmström og spør om ikke det hadde vært en god ide å sende 27 europeiske barn til Oslo for å motta prisen.

Frankfurter Allgemeine: Fortjent

– For borgerne i Europa, er tildelingen av Nobels fredspris gledelig. For EU vil prisen være en oppmuntring til å fortsette samlingen av kontinentet, heter det på lederplass i Frankfurter Allgemeine.

Avisen sier at prosessen frem til nå, fra Kull- og Stålunionen via Det europeiske fellesskap frem til Den europeiske union ikke har vært uten feil.

Men skribenten fremhever at med EU er det utenkelig at europeiske land igjen vil rette våpnene mot hverandre. Og han minner om at det har skjedd en revolusjon for de mindre og svakere landene i Europa som tidligere var ofre for de størres konflikter.

Der Spiegel: Hvem får prispengene?

Det tyske magasinet Der Spiegel mener at to sentrale spørsmål må avklares før selve utdelingen av fredsprisen 10. desember: Hvem skal få prispengene på 8 millioner svenske kroner og hvem skal motta prisen på vegne av organisasjonen?

Det samme spørsmålet stiller også flere andre europeiske aviser, uten at de legger noe negativt i det.

El Pais: Lett å glemme hva unionen er for

Den spanske avisen El Pais minner om at kjernen i det europeiske unionsprosjektet var å samle tidligere fiender og skape samhold, noe fredsprisen er en belønning for.

Avisen mener også at ingenting er enklere å kritisere pristildelingen i en tid med økonomisk krise og synkende støtte i sørlige EU-land, som ser at kravene, pådyttet av rike og nøysomme land i nord, fører til mer lidelse for de svakeste.

Avisens analytiker mener at faller euroen faller også EU og med det demokratiske verdier.