Hopp til innhold

Hyllet ni vinnere i Stockholm

Ni vinnere ble hyllet med utdeling av nobelpriser i Konserthuset i Stockholm, med den svenske kongefamilien til stede.

Nobelprisutdeling

Den svenske kongefamilien var tilstede under utdelingen i Konserthuset i Stockholm.

Foto: Matt Dunham / NTB/Scanpix/Ap

De to amerikanske professorene Alvin Roth og Lloyd Shapley fikk Nobels økonomipris . Den fikk de for sin bruk av markedsmodeller for å oppnå stabilitet mellom dem som tilbyr og dem som etterspør.

Dette kan gjelde forholdet mellom alt fra studenter til skoler, og organdonorer til pasienter.

– Jeg er veldig glad for å vinne prisen, og veldig glad for å dele den med Shapley. Nå vil nok studentene mine følge litt bedre med på forelesningene, sa Roth da prisen ble kunngjort.

Overlykkelig prisvinner

Kinesiske Mo Yan fikk Nobelprisen i litteratur . Juryen mente at han er en av det moderne Kinas beste fortellere. Det var 12 år siden forrige gang en kineser vant verdens største litteraturpris.

Jeg er både overlykkelig og litt redd, sa prisvinneren til Peter Englund i Svenska Akademien da prisen ble kunngjort.

Nobelprisvinnere

Nobelprisvinnerne 2012 er hedersgjester i Konserthuset i Stockholm

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Banebrytende forskning

Nobelprisen i kjemi gikk til de amerikanske forskerne Robert Lefkowitz og Brian Kobilka. De vant prisen for forskning på reseptorer i kroppens celler, og for å ha funnet ut hvordan disse fungerer.

Dette kan gi oss bedre medisiner med færre bivirkninger, mente juryen.

– Dette var et totalt sjokk og en overraskelse, sa en fornøyd Lefkowitz på telefon fra USA da prisen ble kunngjort. I dag fikk han prisen av kong Carl Gustaf.

Den svenske kongefamilien

Den svenske kongefamilien med dronning Silvia, kong Carl Gustaf, prinsesse Madeleine, kronprinsesse Victoria, prins Carl Philip og prins Daniel.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Styrer kvantepartikler

Nobelprisen i fysikk gikk til franske Serge Haroche og amerikanske David J. Wineland. De har gjort det mulig å styre og manipulere kvantepartikler uten at de blir ødelagt.

Nobelprisen i medisin gikk til britiske John B. Gurdon og japanske Shinya Yamanaka. De to har fått prisen fordi de har oppdaget at voksne, spesialiserte stamceller kan reprogrammeres til å bli umodne celler.

Det vil si at de har muligheten til å utvikle seg i alle celle- og vevstyper i kroppen.

I dag fikk vinnerne prisen i Konserthuset i Stockholm, før de blir hedersgjester på kveldens bankett.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.