Hopp til innhold

Hyllet ni vinnere i Stockholm

Ni vinnere ble hyllet med utdeling av nobelpriser i Konserthuset i Stockholm, med den svenske kongefamilien til stede.

Nobelprisutdeling

Den svenske kongefamilien var tilstede under utdelingen i Konserthuset i Stockholm.

Foto: Matt Dunham / NTB/Scanpix/Ap

De to amerikanske professorene Alvin Roth og Lloyd Shapley fikk Nobels økonomipris . Den fikk de for sin bruk av markedsmodeller for å oppnå stabilitet mellom dem som tilbyr og dem som etterspør.

Dette kan gjelde forholdet mellom alt fra studenter til skoler, og organdonorer til pasienter.

– Jeg er veldig glad for å vinne prisen, og veldig glad for å dele den med Shapley. Nå vil nok studentene mine følge litt bedre med på forelesningene, sa Roth da prisen ble kunngjort.

Overlykkelig prisvinner

Kinesiske Mo Yan fikk Nobelprisen i litteratur . Juryen mente at han er en av det moderne Kinas beste fortellere. Det var 12 år siden forrige gang en kineser vant verdens største litteraturpris.

Jeg er både overlykkelig og litt redd, sa prisvinneren til Peter Englund i Svenska Akademien da prisen ble kunngjort.

Nobelprisvinnere

Nobelprisvinnerne 2012 er hedersgjester i Konserthuset i Stockholm

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Banebrytende forskning

Nobelprisen i kjemi gikk til de amerikanske forskerne Robert Lefkowitz og Brian Kobilka. De vant prisen for forskning på reseptorer i kroppens celler, og for å ha funnet ut hvordan disse fungerer.

Dette kan gi oss bedre medisiner med færre bivirkninger, mente juryen.

– Dette var et totalt sjokk og en overraskelse, sa en fornøyd Lefkowitz på telefon fra USA da prisen ble kunngjort. I dag fikk han prisen av kong Carl Gustaf.

Den svenske kongefamilien

Den svenske kongefamilien med dronning Silvia, kong Carl Gustaf, prinsesse Madeleine, kronprinsesse Victoria, prins Carl Philip og prins Daniel.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Styrer kvantepartikler

Nobelprisen i fysikk gikk til franske Serge Haroche og amerikanske David J. Wineland. De har gjort det mulig å styre og manipulere kvantepartikler uten at de blir ødelagt.

Nobelprisen i medisin gikk til britiske John B. Gurdon og japanske Shinya Yamanaka. De to har fått prisen fordi de har oppdaget at voksne, spesialiserte stamceller kan reprogrammeres til å bli umodne celler.

Det vil si at de har muligheten til å utvikle seg i alle celle- og vevstyper i kroppen.

I dag fikk vinnerne prisen i Konserthuset i Stockholm, før de blir hedersgjester på kveldens bankett.

Kulturstrøm

  • Ei framsyning det er lett å anbefala

    – Kva gjer ein ikkje for å skjula at ein har gjort noko gale? Kva gjer ein ikkje for å lata som at alt er ok? Nett det speler Oddgeir Thune, Maria Blokhus og Kyrre Hellum godt og morosamt ut på Scene 3 ved Det Norske Teatret, skriv teaterkritikar Karen Frøsland Nystøyl om «Sudden death».

  • Cannes-pris til norsk regissør

    Marlene Emilie Lyngstad vant La Cinef-prisen under filmfestivalen i Cannes. Prisen deles ut til talenter fra filmskoler over hele verdenen. «Norwegian Offspring» er avgangsfilmen hennes og ble valgt ut fra 16 nominerte bidrag. Lyngstad har studert ved Den Danske Filmskole i København.

    Bilde tatt utenfor filmpalasset i Cannes før den berømte filmfestivalen startet.
    Foto: AFP