Hopp til innhold

Vil fengsle syke drapsmenn

 

Drapsmenn dømt til psykisk behandling slipper ofte ut i samfunnet lenge før andre drapsdømte kan ta sin første permisjon.

Justispolitikere ønsker å fengsle syke drapsmenn.
Foto: Scanpix / SCANPIX

Flere drapsmenn har de siste årene fått diagnosen psykisk syke, og blitt dømt til psykiatrisk behandling.

Etter en vellykket og kort behandlingtid har noen sluppet ut i samfunnet igjen, fremfor  å sone en langvarig fengselsstraff bak lås og slå.

- Det  er veldig gunstig å komme ut med en såkalt ”å ikke kjenne igjen eller huske det man har gjort” og at man da kommer billigere unna med det gjennom rettssystemet vårt, sier Frp justispolitiker Jan Arild Ellingsen til NRK.

Nå vil  han, samt en rekke andre justispolitikere, sette en stopper for dette.

Krever minstetid

I løpet av de siste to årene har åtte mye omtalte saker endt med psykiatrisk behandling for drapsmannen, og flere andre saker er ennå ikke avgjort.

Ellingsen mener at egne psykiatriske fengsler og minstetid etter innleggelse vil være en rimelig straff for denne gruppen med drapsdømte.

- Det må være samsvar mellom minstetid og den ugjerningen vedkommende faktisk har begått, sier Ellingsen.

Nye regler

Også Høyre ønsker bestemmelser for hvor lenge syke drapsmenn skal holdes borte fra samfunnet, og SV krever nye regler.

- Jeg tror at veldig mange med psykiatrisk diagnose er klar over at det dem har gjort er galt og bør også få en straff. Selv om man får behandling så har samfunnet krav på beskyttelse lenge etter at den behandlingen er er sluttført og rettsapparatet bør i mye sterkere grad sette ytre rammer for den frihetsberøvelsen, sier SVs Olav Gunnar Ballo.

Arbeiderpartiet vil foreløpig ikke foreslå noen endringer.

I Sverige diskuteres en lovendring som vil gjøre at psykiatridømte kan overføres tik fengsel etter behandling.

Drapssaker og personer dømt til psykisk behandling

  • En 65-åring dreper sin kone i august 2006. Han slipper fengsel, og blir istedenfor idømt tvunget psykisk helsevern.
  • En pasient som hadde rømt fra Sandviken sykehus utenfor Bergen dreper en kvinne 20. juli 2006. Han blir senere dømt til tvunget psykisk helsevern.
  • 29. mars 2006 dreper en asylsøker en lege i Oslo sentrum. Psykiatrisk sakkyndige konkluderer med at han er for syk til å kunne dømmes til fengsel.
  • En 17 år gammel gutt dreper sin mor i 2005. Han blir dømt til tvunget psykisk helsevern.
  • En 34-åring fra Askøy dreper en kamerat ved å kaste han på sjøen i 2005. Han blir dømt til tvunget til psykisk helsevern.
  • En 41-årig asylsøker dreper en og skader flere personer på en trikk i Oslo august 2004. Han blir senere dømt til tvunget psykisk helsevern.
  • August 2004 knivstikker en 18-åring en drosjesjåfør i Sandvika utenfor Oslo. Gjerningsmannen ble senere dømt til tvunget psykisk helsevern.
  • Januar 2004 dreper en ung mann sin tidligere svigermor. Han blir dømt til tvunget psykisk helsevern.

 

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger