Hopp til innhold

Ikke bekymret for Torgersen

Hun kaller det et justismord, men er samtidig ikke bekymret for Torgersen. - Han er jo frifunnet, sier Ebba Haslund.

Ebba Haslund er mer bekymret for rettsstaten enn for Fredrik Fasting Torgersen.
Foto: NRK

Forfatteren har vært en av Torgersens nære støttespillere.

Hun var på pressekonferansen og sier dommen er et justismord av rang.

Vi kan jo ikke la dette råtne på rot

Ebba Haslund, forfatter og nær støttespiller til Torgersen

  

- Ikke forbauset

- Men jeg er ikke bekymret for ham. Han er jo frifunnet av alle vennene sine og ikke minst av en enstemmig forskergruppe, med Per Brandtzæg i spissen, sier Haslund til NRK.

- På pressekonferansen var ti av våre fremste forskere til stede, og de sier dette er ubegripelig. De har påvist at Torgersen umulig kan ha begått drapet, og nå viser det seg at kommisjonen ikke har tatt hensyn til noe av det moderne forskning har brakt fram de siste årene - men utelukkende holdt seg til de gamle bevisene.

Selv om hun sier dette er et justismord, er hun ikke forbauset over avgjørelsen.

- Jeg er derimot dypt bekymret over norsk rettsvesen som er mer opptatt av å beskytte påtalemyndigheten enn å la tvilen komme tiltalte til gode. Vi kan jo ikke la dette råtne på rot, sier hun.

- Vi har jo Strasbourg...

- Jeg var på høringen der bevisene fra 1958 ble tilintetgjort. Da sa statsadvokat Maurud at disse bevisene ikke betydde noe, fordi de hadde et hovedvitne. Vel psykologene hadde da erklært denne mannen, som den gang satt i fengsel, som alkoholiker, upålitelig og voldelig. Han fikk til og med strafferabatt, sier Haslund, og fortsetter:

- Men i går i Aftenposten rykker Maurud ut og trekker fram de gamle bevisene. Der står det ikke en lyd om at ekspertene hadde pillet dem fra hverandre. Det er merkverdig, sier hun.

Hun mener, som advokat Eskeland, at det er lurt å gå til sivilt søksmål.

- Ja det er jo gode grunner for det. Vi har jo Strasbourg, men det tar jo så lang tid.

 

 

Haslund har jevnlig kontakt med Torgersen.

- Ja jeg snakker med han to-tre ganger i uken. Han trener regelmessig og løfter vekter. Han har en velsignet humor. Min oppgave har vel vært å være en oppmuntring for han, sier Haslund.

Til etterretning 

Torgersens advokat, Ståle Eskeland, sier at de vil gå til søksmål mot kommisjonen.

Dette er en sak som Justisdepartementet normalt ikke ville

Justisminister Knut Storberget
Foto: Paal A. Svendsen / NRK

kommentert. Justisminister Knut Storberget (Ap) kommenterer likevel avgjørelsen.

- Jeg tar den til etterretning. Kommisjonen er helt uavhengig og vi må ha respekt for avgjørelsen den har tatt, sier Storberget til NRK.

- Har du tillit til kommisjonen?

- Ja det er ingenting som tilsier at jeg skulle ha det motsatte. Jeg har hele tiden vært komfortabel med den jobben kommisjonen har gjort, sier Storberget.

Prestisje i saken

Torgersen sier selv at saken ikke er tapt.

- Den fortsetter om nødvendig helt til Strasbourg, sier han til NTB.

Storberget sier han ikke har noen kommentar til dette. På spørsmål om dagens avgjørelse er et endelig punktum for saken, sier Storberget:

- Jeg skal være forsiktig med å komme med en kommentar det dette, men jeg merker meg at aktørene i saken vil ta saken videre, sier han.

Fasting Torgersen anser seg selv om frifunnet.

- Denne kjennelsen fra kommisjonen forandrer ikke min eller mine venners oppfatning. Gjenopptakelseskommisjonen har latt det gå prestisje i saken og har brekt ryggen på denne avgjørelsen, sier Torgersen.

 

Jeg vet ikke om Torgersen var skyldig eller ikke i det han ble dømt for. Men jeg vet at grunnlaget for å dømme ham skyldig var for tynt. Hele saken bærer preg av unøyaktigheter og slurv.

Jens Bjørneboe, forfatter som sto fremst i felttoget for å få saken gjenopptatt

 

- Krass kritikk

Statsadvokaten var spent, men ikke overrasket.

- Vi er selvsagt svært tilfreds med at konklusjonen samsvarer med det syn påtalemyndigheten har hatt hele veien. Vårt håp er at det nå kan bli ro omkring denne saken en gang for alle, sier førstestatsadvokat Jørn Maurud til NTB.

Han sier at saken har vært en belastning for mange innenfor påtalemyndigheten opp gjennom årene. De som har måttet fronte denne saken har vært utsatt for en særdeles krass kritikk i avisartikler og gjennom, andre mediekanaler.

 

 

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger