Hopp til innhold

Trålerstraff kan sende 300 på land ut i permisjon

Regelverket er ment å beskytte jobbene deres, men de ansatte på landanlegget i Hammerfest ønsker at Aker Seafoods skal slippe straff for fiskejuks.

Norway seafood - rypefjord

Norway Seafoods 122 ansatte i Hammerfest er av de som nå står i fare for å bli permittert som følge av at Aker Seafoods kan måtte klare seg uten tre av sine trålere i vinterfisket.

Foto: Allan Klo/NRK

I dag ble det kjent at fiskeridirektoratet vil straffe Aker Seafoods for juks med torsk og hyseleveringer i Finnmark og Nordland i fjor.

Nå frykter de ansatte på landanleggene til søsterselskapet Norway Seafoods for å bli permittert.

Aldri før har direktoratet vedtatt å stenge ute noe fartøy fra fiske så lenge som tre måneder for brudd på leveringsbetingelsene, men nå har de vedtatt å gjøre det med to av Akers trålere i Finnmark fra november. Samtidig ønsker de å stenge ute en tråler fra Nordland i en måned.

Tråler kan bli borte i viktige måneder

Tråleren Skaidi, som er vedtatt utestengt for sine leveringer i Øst-Finnmark skal etter planen levere fisk til Norway Seafoods-anlegget i Hammerfest fra desember.

Om den er borte da vinterfisket starter i januar kan det bli problemer.

– Det er stort sett de tre-fire første månedene, som legger grunnlaget for aktiviteten resten av året, sier Tom Olav Johannessen er tillitsvalgt for de 122 ansatte ved Norway Seafoods filetanlegg i Hammerfest.

– Er Skaidi ute kan det i verste fall ende med permitteringer og tap.

Olav Johannessen

Olav Johannessen

Foto: Allan Klo / NRK

Ser alvorlig på saken

En betingelse for at Aker Seafoods får tråle etter torsk og hyse i Nord-Norge er at fisken skaper aktivitet på land i landsdelen. Det finnes derfor regler for hvor mye og hvor fisken skal leveres og bearbeides.

Ved å undersøke selskapets leveringer i fjor, mener direktoratet å kunne bevise at Aker Seafoods bevisst har levert rundt 1800 tonn fisk andre steder enn de har oppgitt til direktoratet.

– Vi ser alvorlig på det. Dette er et selskap som har fått sin tillatelse til å fiske nettopp med bakgrunn i spesielle leveringsvilkår, sier fiskeridirektør Liv Holmefjord.

Fiskeridirektør Liv Holmefjord

Liv Holmefjord

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

300 kan bli permittert

Aker Seafoods mener de ikke har gjort noe galt – og at de har fulgt en praksis som fiskeridirektoratet har godkjent flere ganger siden 2007. Nå vil de vurdere å anke vedtaket.

Blir avgjørelsen stående bekrefter konsernsjefen langt på vei de ansattes bekymring om permitteringer.

– De tre fartøyene det er snakk leverer hovedsakelig fersk fisk på denne tiden av året, sier konsernsjef i Aker Seafoods Olav Holst Dyrnes.

– Slik vi forstår på Norway Seafoods vil dette få konsekvenser for deres produksjon og inntil 300 av deres medarbeidere kan bli permittert i kort eller lengre tid som en følge av dette her.

Konsernsjef i Havfisk ASA, Olav Holst-Dyrnes

Olav Holst-Dyrnes

Foto: Havfisk

Håper straffen blir opphevet

Regelverket som Aker Seafoods nå straffes for å ha brutt skal sikre dem arbeid, men de ansatte på land i Hammerfest vil ikke at straffen blir stående.

– Jeg håper de tar til fornuft og ser galskapen i at det faktisk er landanleggene som blir straffet. Ikke bare her i Hammerfest, men også i Båtsfjord Melbu og Stamsund, sier Johannessen.

Skaidi

Tråleren Skaidi skal etter planen sørge for råstoff for filetfabrikken i Hammerfest fra desember. De planene kan det bli vanskelig for Aker Seafoods å gjennomføre.

Foto: Allan Klo / NRK