Forslag til innstramming av leveringsplikten vil bli sendt ut på høring i løpet av høsten, sier Berg-Hansen, som tirsdag åpnet den internasjonale fiskerimessen Nor-Fishing i Trondheim.
Trålernes leveringsplikt skal sikre råstoff og dermed sysselsetting ved anlegg på land.
Det er særlig Kjell Inge Røkkes Aker Seafoods som utfordrer leveringsplikten. Selskapet har varslet at de ønsker å legge ned filetanleggene i Hammerfest i Finnmark og Melbu i Nordland, og heller satse i Båtsfjord.
- Les også:
- Les også:
– Kommer ikke på tale
Men noen oppmyking av leveringsplikten kommer ikke på tale, sier Lisbeth Berg-Hansen til NTB.
– Vi ønsker å stramme inn leveringsplikten. Jeg er opptatt av å sikre arbeidsplassene langs kysten. Tiltakene skal sikre at mer fisk landes der den var ment å landes, og bidra til å øke lønnsomheten i fiskeindustrien, sier Berg-Hansen.
Lønnsomhetsproblemer i torskefiskeriene skal ikke løses ved å sende ubearbeidet torsk fra Barentshavet til filetfabrikker i Kina, understreker hun.
– Norsk sjømatnæring kan seksdobles
Berg-Hansens varsle om innstramming kommer samme dag som en forskningsrapport konkluderer med at størrelsen på norsk sjømatnæring kan seksdobles innen 2050.
Sjømatnæringen i Norge omsetter i dag for 90 milliarder kroner. Forskerne forutsetter kraftig vekst og en omsetning for 250 milliarder kroner i 2030. I 2050 tror de omsetningen vil ligge på 550 milliarder kroner, skriver Aftenposten.
Det er i rapporten Verdiskaping basert på produktive hav i 2050 fra SINTEF Fiske og Havbruk, Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab og Norges Tekniske Vitenskapsakademi at disse tallene kommer fram.
– En seksdobling høres kanskje mye ut, men vi har brutt ned denne næringen i åtte områder og sett på den potensielle veksten i hver enkelt sektor. Vi mener vi har gode stimater og et godt faktagrunnlag, sier administrerende direktør Karl Almås i SINTEF Fiske og Havbruk.
– Dessuten traff vi godt på våre prognoser for utviklingen fra 1999 til 2010. Omsetningen doblet seg i denne perioden.
– Blir Norges nest viktigste næring
Frank Asche, professor i økonomi ved Universitetet i Stavanger, tror sjømatnæringen vil prege norsk næringsliv i større og større grad.
– Dersom utviklingen går slik rapporten beskriver, vil sjømatnæringen gå forbi prosessindustrien og bli Norges nest viktigste næring, sier han.
Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) tror Norge står på terskelen til et nytt haveventyr.
– Vi vet at olje- og gassressursene en gang vil ta slutt, og det er ingen tvil om at vi trenger andre næringer til å ta over. Sjømatnæringen har evighetens perspektiv og kan få en veldig viktig rolle i å skaffe Norge store eksportinntekter også i fremtiden, sier hun.