Hopp til innhold

Fiskemottak kan bli oljeverksted

Akers fiskeforedlingsanlegg i Hammerfest kan bli byttet ut med kontorer og verksted i tilknytning til petroleumsnæringen.

Aker Solutions

Aker Solutions er allerede etablert i Hammerfest, og er i ferd med å utvide i byen.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

I går ble det klart at Aker og Norway Seafoods vurderer å avvikle fiskeforedlinga i byen, og kvitte seg med rundt hundre ansatte.

Flere spør seg nå om motivasjonen er at selskapet heller vil bruke arealene i oljebyen til petroleumsvirksomhet.

Oljebyen Hammerfest

Gunnar Grytås

Forsker Gunnar Grytås ved Norges fiskerihøgskole.

Foto: NRK

– Når det gjelder Hammerfest så er jo det blitt en oljeby, sier forsker ved Norges fiskerihøgskole Gunnar Grytås.

Han tror et ønske om å flytte petroleumsvirksomhet inn i det som i dag er fiskemottak, kan være en av årsakene til at Aker vurderer å legge ned fiskeforedlinga i Hammerfest.

– Det kan godt hende at anlegget, tomta og havna som Aker og Norway Seafoods har i Rypefjord kan utvikles og bli langt mer profitabel i forbindelse med en form for oljevirksomhet, sier Grytås.

– Det går mot olje, og det er der satsingen sannsynligvis vil skje.

God beliggenhet

Thomas Farstad

Konsernsjef Thomas Farstad i Norway Seafoods.

Foto: Baard Ek / Marine Harvest

Aker Solutions er allerede på plass i Hammerfest, der de er i ferd med å bygge opp en servicebase for undervannsteknologi rettet mot petroleumsnæringa.

Konsernsjef i Norway Seafoods, Thomas Farstad, legger ikke skjul på at det er attraktivt for Aker å starte opp med annen virksomhet i lokalene som blir igjen dersom fiskeforedlinga legges ned.

– Vi har et bra bygg i Hammerfest. Det ligger godt til inne på Polarbase, det har gode kaiforhold.

– Jeg vil tro at det er et bygg som kan være attraktivt for annen type virksomhet fra Aker. men det må vi komme nærmere tilbake til etter hvert, sier Farstad.

En viktig motivasjon

Alf E. Jakobsen

Ordfører i Hammerfest, Alf E. Jakobsen (Ap).

Foto: Arbeiderpartiet

Konsernsjefen i Norway Seafoods sier et ønske fra Aker om å frigjøre de attraktive arealene i oljebyen ikke er årsaken til at det nå kan gå mot slutten for fiskeforedling i Hammerfest.

– Det vi legger til grunn er resultatene fra foreldlingsvirksomheten, ikke noe annet,sier Farstad.

Ordfører i byen, Alf E. Jakobsen, tror tvert imot at det har vært en viktig motivasjon.

– Du ser at dette anlegget ligger veldig nært Polarbase og den aktiviteten som er der. De kan bruke deler av anlegget som kontor, og selve mottaket som for eksempel verksted.

Sikker i sin sak

Han tror Aker allerede har gjort vurderinger på bruk av lokalene til kontorer og verksted.

– Hvis de velger å flytte inn, skal ingen fortelle meg at de ikke har gjort vurderinger om lønnsomhet i forhold til at annen Aker-virksomhet innenfor petroleumsnæringa kan gå inn, sier Jakobsen.

– Jeg tror ganske sikkert at det har spilt en rolle, og dette er en kjølig beregning fra Aker, som nå er i ferd med å sette hundre arbeidsplasser i fiskeriet på spill.