Hopp til innhold

Sivilforsvaret vil ha svensk redningsmodell

Norge kan få et sivilforsvar som følger den svenske fjellredningsmodellen. Sivilforsvaret har selv kritisert utstyret de bruker i forbindelse med redningsoperasjoner på fjellet.

Sivilforsvaret

Sivilforsvaret vil se til Sverige for løsninger på utstyr til bruk for redningsaksjoner på fjellet.

Foto: Cosmin Cosma / NRK

Dette innebærer at sivilforsvaret får spesialutdanning i fylker med store utfartsområder. Det sier avdelingssjef Jørn Atle Moholt hos Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

– I dette øyeblikket så leder jeg en arbeidsgruppe som skal se på det operative konseptet til sivilforsvaret. Der vil vi se på lokale tilpasninger av sivilforsvarets utstyr.

I etterkant av skuter-ulykken i Porsanger så har det kommet kritikk på at sivilforsvaret ikke har det utstyret de trenger.

Ser til Sverige

I Sverige finns en annerledes variant av beredskap for redning på fjellet.

Der har politiet sivilpersonell som står i beredskap for å rykke ut ved alarm på fjellet. Det er lokale frivillige med god lokalkunnskap, som får utdanning og utstyr av politi - spesifikt før fjellredning.

Video Utstyr sivilforsvaret

Kritisk til sivilforsvarets utstyr.

Det spesialutrustede sivilpersonale er også bare plassert i fylkene med fjell.

Sånn burde sivilforsvaret i Norge også ha det, sier Frode Enoksen distriktssjef i sivilforsvaret i Vest-Finnmark.

– Ja, vi mener det. Det er få ressurser i Nord-Norge generelt å lene seg på når vi får en ekstrem situasjon. Da ser vi at det er ikke så mange andre å benytte seg av enn sivilforsvaret, sier han.

Fornøyd med svensk løsning

I Sverige er også politiet fornøyd med systemet med fjellredningen. Krister Sandqvist er politimester i Vesterbotten fylke i Nord-Sverige.

– Jeg synes det fungerer på en utmerket måte her. De er en verdifull ressurs i vårt ansvarsområde når vi søker etter mennesker i fjellet. Vi er veldig fornøyd med redningsmennene i vårt land, sier Sandqvist.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark