Hopp til innhold

Må gå i 30 år gamle uniformer

I et felles brev, signert samtlige distriktssjefer for sivilforsvaret i Norge, får regjeringen kritikk for sin nedprioritering av sivilforsvaret.

Sivilforsvaret

80 prosent av Sivilforsvaret går rundt i 30 år gamle uniformer. Pengene de ble lovet, har ennå ikke dukket opp.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Det er direkte oppgitthet i Sivilforsvaret etter at forslaget til statsbudsjett for 2011 ble lagt fram tidligere i oktober.

I et felles brev, signert samtlige distrikstsjefer for sivilforsvaret i Norge, får regjeringen kritikk for sin nedprioritering av sivilforsvaret.

Bakgrunnen for saken er at regjeringen fastslo i St.meld. nr. 22 (2007-2008) om Samfunnssikkerhet, at Sivilforsvaret over to år hadde behov for 162 millioner kroner til investeringer i materiell og utstyr.

For hvert av årene 2009 og 2010 ble det imidlertid bare bevilget fem millioner kroner per år. Det er foreslått å videreføre samme ordningen til neste år. Det liker ikke distriktssjef i Øst-Finnmark sivilforsvarsditrikt, Vidar Aaker.

– Grunnen til at vi alle har signert er at vi mener vi må si ifra klart og tydelig. Vi er enstemmig, og er av samme oppfatning, sier han.

30 år gamle uniformer

Slokking av skogbrann

Her er sivilforsvaret i aksjon under brannslukking av en skogbrann.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Aaker forklarer at sivilforsvaret øver på å kunne forsterke politi, brannvesen og helsepersonell hvis det skulle oppstå store hendelser. Nå er han bekymret for hva som kan skje neste gang sivilforsvaret blir bedt om å stille opp.

– Vi deltar i 200 til 300 redningsaksjoner i året. Og når det blir innskrenket i forhold til utstyr og øvelser, så kan det være problematisk når vi skal forsterkningen. Det gjør at vi ikke vil være i stand til å gjøre jobben vår, sier han.

I det signerte brevet fra sivilforsvaret kommer det fram at 80 prosent av landets sivilforsvarstyrker blir utkommandert til skadesteder med ubrukelige uniformer.

– Dette er 30 år gamle uniformer. Heldigvis har vi i deler av Nord-Norge fått noen fornyelser på uniformene, sier distriktssjefen.

Allikevel mener distriktssjefen at de årlige fem millionene ikke er nok.

– Det er stor frustrasjon. Vi er oppgitte. Vi vil jo gjerne tro på det som blir lovet, men vi begynner å miste illusjonen etter hvert, sier Aaker.

Ikke prioritert

Terje Moland Pedersen

Terje Moland Pedersen, statssekretær i justisdepartementet, forteller at de har prioritert annerledes.

Foto: Per Onsheim / NRK

Terje Moland Pedersen, statssekretær i justisdepartementet, bekrefter at Sivilforsvaret ikke er prioritert i årets statsbudsjett.

– Det er andre gode formål som er prioritert foran, sier han.

– Men når samtlige distriktssjefer sier at det svekker beredskapen, er det da ikke i interesse for justisdepartementet?

– Jo det er i vår interesse å ha et velfungerende sivilforsvar, men allikevel så er det slik at i årets budsjett så er det valgt å videreføre den bevilgningen som er der, og som gir en noe mer langsom takt i forhold til utskiftning av materiell og utstyr, svarer Moland Pedersen.

– Er du uenig med distriktssjefene som sier at beredskapen svekkes med så gamle uniformer?

– Jeg har registrert at de er opptatt av at mannskapet i sivilforsvaret ikke skal opptre slik at det er fare for arbeidsmiljøet, men så langt så kjenner jeg ikke til at det er oppdrag som ikke har blitt løst på grunn av at de ikke har hatt god nok bekledning, sier Moland Pedersen, og tilføyer:

– Vi er opptatt av å ha et velfungerende sivilforsvar, og vi er opptatt av at de skal ha godt utstyr. Men i inneværende års-budsjett så har vi gjort en annerledes prioritering.


Sivilforsvaret deltar hvert år i rundt 200 - 300 redningsaksjoner.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark