Hopp til innhold

– Norges sivile beredskap er svekket

Alle de 20 distriktssjefene for sivilforsvarsstyrkene i Norge slår fast at den sivile beredskap svekkes faretruende på grunn av utdatert materiell og utstyr.

Sivilforsvaret

Sivilforsvaret sliter med eldgammelt utstyr.

Foto: Cosmin Cosma / NRK

I går fortalte NRK at åtte av ti har 30 år gamle uniformer som Sivilforsvaret selv mener er ubrukelige.

I 2008 fastslo regjeringa at Sivilforsvaret trenger 162 millioner kroner til å kjøpe nytt materiell og utstyr. Likevel ble det bare bevilget 5 millioner kroner til det i 2009 og 2010.

I statsbudsjettet for 2011 har ikke summen blitt noe større.

– Farlig for mannskapene

– I verste fall kan det gå ut over redningsoppdraget vi bistår til, og gammelt utstyr kan også være farlig for mannskapene våre, sier Jørn-Ove Myrvold, leder for Nord-Trøndelag sivilforsvarsdistrikt.

Sivilforsvaret deltar hvert år i rundt 200 - 300 redningsaksjoner, blant annet rasulykkene i Ålesund, Namsos og Lyngen, «Full City»-havariet ved Langesund og massevaksineringa i forbindelse med svineinfluensaen.

Frustrerte og fortvila

– Det blir stadig vekk sagt at vi gjør en kjempefin jobb. Det er vi glad for, men nå trenger vi også ressurser for å heve kvaliteteten på det utstyret vi trenger for å gjøre jobben vår. Folk blir bare mer frustert og fortvila over at vi ikke får de ressursene som vi føler vi har blitt lovet, sier Myrvold.

Brann Froland

Store mannskaper slåss mot skogbrannen i Froland i Aust-Agder i 2008.

Foto: Tore Meek / SCANPIX

Per Sandberg (Frp) som er leder for justiskomiteen på Stortinget skjønner frustrasjonen godt.

Per Sandberg taler i Stortinget

Per Sandberg (Frp)

Foto: NRK

– Nå så vi det i raset i Namsos, og under den store skogbrannen på Sørlandet hvor vanskelig det var å få folk på plass. Vi kan komme i en situasjon der man ikke har lov til å rykke ut fordi det ikke finnes utstyr.

Han har ikke gitt opp, og lover å legge større press på regjeringa.

Har håp for 2011

– Jeg tør ikke å love at det blir mer penger snart, men jeg håper at vi greier å få regjeringspartiene til å forplikte seg til å si at Sivilforsvaret skal få pengene sine i 2011. Da må jo midlene komme i revidert budsjett i mai.

Justisminister Knut Storberget har ved flere anledninger erkjent at han er klar over Sivilforsvarets dårlige utstyrssituasjon.

– Vi trekker ikke i tvil intensjonene, men det må settes ut i live. Dette står vi sammen om ikke bare i Sivilforsvaret, men også sammen med Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, sier Ole Kristian Aagaard, som er leder for Sør-Trøndelag sivilforsvarsdistrikt.