Hopp til innhold

Frykter legeløse bygder

Hvis turnuslegene selv får velge hvor de skal gjennomføre turnusen sin, kommer det til å bli vanskelig å få leger til bygdene, frykter fylkeslege.

Lege

Illustrasjon: legebesøk.

Foto: Illustrasjonsfoto: / NRK

Fylkeslege i Finnmark, Karin Straume

Fylkeslege i Finnmark, Karin Straume.

Foto: Arnstein Jensen / NRK

Hittil har fordelingen av turnusleger skjedd ved loddtrekning, men nå vil Helsedirektoratet heller at legene skal få søke seg til stillinger på egen hånd.

Fylkeslegen i Finnmark, Karin Straume, frykter at en slik ordning vil gå ut over helsetilbudet i distriktene.

– Jeg frykter at det vil gjøre det vanskelig å rekruttere leger til Finnmark og til utkantene.

– Det vil gå ut over pasientene

Hun tror stillinger kommer til å bli stående ledig, fordi få nyutdannede ønsker å jobbe i utkantstrøk.

– Stillinger blir stående ledig her, fordi ingen søker på dem, men heller går arbeidsledig og venter på ledige plasser i mer sentrale strøk. Først og fremst frykter vi at det skal bli mange ledige stillinger i primær- og spesialhelsetjenesten. Og det vil jo gå ut over pasientene.

Turnuslegene utgjør i dag rundt en femtedel av legene i kommunehelsetjenesten i Finnmark. Og ordningen er avgjørende for å få leger til fylket, sier Straume.

– Mange leger som aldri ville søkt seg jobb her frivillig har kommet hit i turnus. Mange av dem har trivdes og har blitt her. Så det har vært en viktig rekrutteringskilde for Finnmark og andre utkanter.

Frykter for halvparten av legene

Kommuneoverlegen i Gamvik og Lebesby, Tom Viken, går så langt som å mene at den foreslåtte ordningen vil skape taperdistrikter.

– Man klarer seg nok sikkert uten turnusleger, men hvis man snakker om forsvarlighet, tilgjengelighet, nok ressurser og nok oppfølging for befolkningen, så synes jeg ikke det høres bra ut.

Han sier dagens ordning er viktig for helsetilbudet i små kommuner.

– Bare på Nordkyn tilsvarer turnusordningen omtrent 40-50 prosent av legedekningen vi har. Turnuslegene får en kvalifisert veiledning, og gjør en god jobb. Befolkningen er glad for å ha dem her.

Tror distriktene vil få de dårligste legene

Viken er svært skeptisk til helsedirektoratets forslag om å endre fordelingen av turnusleger ved å la nyutdannede leger selv søke seg dit de vil.

I tillegg til at færre nye leger vil komme til Finnmark, mener han den foreslåtte ordningen kan føre til at Finnmark må ta til takke med de søkerne som er dårligst kvalifisert.

– Vi kommer til å få et skifte der de fleste kommer til å søke mot de store byene, og taperne kommer til å bli de mest perifere distriktene.

Forslaget om endring av turnuslegeordningen har høringsfrist 30. juni.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark