Hopp til innhold

Vil legge ned legenes turnusordning

– Dette må være en aprilspøk, men den kom tidlig i år, sier kommunelege Fred Andersen i Steigen om Helsedirektoratets forslag om å legge ned turnusordningen.

Sykehusganger

GODE DAGER: I dag har alle legestudenter lovfestet rett til turnusplass etter endt utdanning. Det betyr at staten oppretter så mange turnusplasser som trengs.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Helsedirektoratet la torsdag fram et forslag om å fjerne ordningen som gir alle legestudenter lovfestet rett til turnusplass etter endt utdanning.

I henhold til forslaget skal staten ikke lenger ha ansvar for å plassere ut legene, men nyutdanna leger skal i stedet søke etter jobb selv.

– Håpløst forslag

Kommunelege i Steigen Fred Andersen frykter det vil ramme distriktene.

– Slik jeg ser det er det to problemstillinger som reises her. For det første vil dette ramme distriktene hardt. For det andre vil det konsekvenser i forhold til hva slags leger vi da vil få. Den beste måten for de nyutdannede legene kan lære seg faget, er å jobbe uten i felten. Man får ikke den samme opplæringen på et sykehus. Vi skal huske på at mange av turnuslegene kommer rett fra utlandet, og kjenner ikke norske forhold og regelverk. Dette forslaget er håpløst, sier Andersen.

Turnuslegene utgjør omlag 45 legestillinger i kommunehelsetjensten i Nordland, mens antall fastleger utgjør cirka 250. I likhet med de fleste kommunene i Nordland er Steigen helt avhengig av turnusleger for å få kabalen til å gå opp. Kommunelege Fred Andersen kan ikke tro det er sant at ordningen nå vurderes nedlagt. Steigen har hvert år fire turnusleger som er utplassert i kommunen.

– Uheldig

Steigen sliter med legedekninga. De har tre ubesatte legestillinger og i fjor høst fikk de heller ingen turnuskandidater.

– Da blir det finne korttidsvikarer for å få det til å gå rundt. Og det er ingen heldig løsning i lengden, sier han.

Nå håper han at det blir en omfattende høringsrunde og diskusjon rundt forslaget.

– Distriktene vil lide

Også kommunelege i Øksnes Ellen B. Pedersen frykter distriktene vil lide, dersom turnuslegeordningen blir fjernet.

– Dette vil kunne føre til legemangel i distriktene. I utgangspunktet er det en svær utfordring for Nord-Norge spesielt, men også andre distriktskommuner. Vi vet at leger flest, enten de er nyutdannet eller ikke søker seg primært til områder som ikke ligger langt unna sykehus og sentre.

Nytt forslag

I et forslag Helsedirektoratet legger fram torsdag, foreslår de å fjerne hele turnusordningen og erstatte den med egne nybegynnerstillinger myntet på nyutdannede leger. Dermed skal ikke staten lenger ha ansvar for at legene kommer ut i jobb, skriver Aftenposten.

I dag har alle legestudenter lovfestet rett til turnusplass etter endt utdanning. Det betyr at staten oppretter så mange turnusplasser som trengs.

At ordningen er så god er hovedårsaken til at Helsedirektoratet nå foreslår å legge den ned. De siste årene har det vært en betydelig økning av studenter med godkjent utdanning fra EØS-land som søker norske turnusplasser. Det har ført til lange ventelister.

Veldig attraktivt

– Få andre land har en ordning der staten forplikter seg til å finne en jobb for legene etter endt utdanning. Derfor har nok mange nyutdannede leger fra andre land sett på Norge som et veldig attraktivt sted å begynne karrieren, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen.

En annen utfordring med dagens ordning har vært at det er antallet nyutdannede leger som avgjør hvor mange legestillinger staten må opprette. Å måtte opprette stillinger det strengt tatt ikke er behov for, er kostbart.

– Det utfordrer bærekraften til helsetjenesten i en tid med utsikter til et visst legeoverskudd, sier Larsen.