Hopp til innhold

Laksefiske kan bli dyrere

Andre fiskeregler og priser kan møte deg i lakseelva neste år. Finnmarkseiendommen foreslår nye regler for forpaktning av lakseelvene.

 

Laksefisker
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Nye regler for forpaktning av lakseelver i Finnmark gir forpakteren mulighet til å lage egne fiskeregler og egne priser.

Det kommer frem i forslag til nye regler for forpaktning av lakseelver som Finnmarkseiendommens i disse dager sender ut på høring.

 

Forpaktere får mer ansvar

Med de nye reglene vil forpakteren styre mer selv, sier Steinar Christensen i Finnmarkseiendommen.

– Den viktigste forskjellen fra det gamle regelverket er at forpakteren får mye større myndighet. Vi ønsker at elvene skal forvaltes lokalt slik at forpakterne ikke trenger å søke oss om endring av for eksempel soneinndelinger eller fiskekortpriser, sier Christensen. 

Kan skru opp prisen

I dag er det 49 vassdrag som er bortforpaktet til 36 lokale lag og foreninger. Altaelva, Tanaelva og Neidenelva er imidlertid ikke berørt av endringen.

 Det nye forslaget vil gi forpakteren større ansvar for den praktiske drifta av vassdraget enn han har etter det gamle regelverket. Han må lage en driftsplan og når den er godkjent kan forpakteren lage sine egne fiskeregler. Som laksefisker vil du med det nye forslaget kunne merke endringer hvis forpakteren bestemmer seg for det.

– Det kan jo tenkes at forpakterne ønsker å gjøre en innsats med for eksempel tilrettelegging i et vassdrag, og da trenger de mer penger og dermed kan prisene øke, sier Christensen. 

– Får det andre konsekvenser?

– Vi vil nok også se at utlending-kortet blir borte. For vi mener at EØS-reglene er slik at vi ikke kan diskriminere på en nordmann og en utlending. Så i det nye forslaget vil skillet på kort gå mellom Finnmarkinger og andre.