Hopp til innhold

Listaheimen har brukt ulovlig tvang

Fylkesmannen har konkludert med at Listaheimen sykehjem i Farsund har brukt ulovlig tvang ved å blant annet ha låst inne beboere. Det skriver Farsunds Avis.

Petter Kjølleberg

Petter Kjølleberg i Pensjonistpartiet i Farsund mener konklusjonen til Fylkesmannen er alvorlig.

Foto: Albrektsen, Mari-Ann / ( Mari-Ann Albrektsen/NRK)

Det ble opprettet tilsynssak mot sykehjemmet tidligere i år etter bekymringsmeldinger fra pårørende og ansatte. Nå har Fylkesmannen kommet frem til at Listaheimen i Farsund blant annet har brukt ulovlig tvang, brutt forsvarlighetskravet og at de har for få ansatte per beboer.

Les også:

– Dette er sterke ord

Petter Kjølleberg i Pansjonistpartiet mener konklusjonen er alvorlig.

– Brudd på forsvarlighetskravet, mangelfull risikovurdering, svikt i organisering og bruk av tvang overfor beboere. Dette er ganske sterke ord, sier Kjølleberg.

– Ikke minst dersom man kobler det opp mot det som nylig skjedde på omsorgssenteret i Farsund der en ansatt fikk sparken for å utøvd det de påstod var tvang.

Kjølleberg har fulgt situasjonen på skjermet enhet på Listaheimen i lang tid. Da han fikk høre at ansatte hadde sendt bekymringsmeldinger til ledelsen, forsøkte han å få innsyn i disse. Han fikk først avslag, men etter å ha klaget på avslaget fikk Kjølleberg innsyn i to bekymringsmeldinger, skriver Farsunds Avis.

Låste inne beboerne

Ifølge avisen skal nattevakter på avdelingen fortalt at de måtte låse inne beboerne for å utføre arbeidsoppgavene sine og for å beskytte de mot utagerende beboere.

I rapporten fra Fylkesmannen står det at det ikke er lov å treffe et slikt generelt vedtak om å låse alle dørene på en avdeling. For at det skal være lov å låse dørene må det fattes et vedtak for hver pasient etter pasient- og brukerrettighetsloven, skriver avisen.

Les også:

Må ha en dialog med de ansatte

Kjølleberg mener det må til en dialog med betjeningen på sykehjemmet for å diskutere hva de nå kan gjøre for å bedre forholdene.

– Det er ingen tvil om at mange av de ansatte nå føler at de ikke har mestret det som var forventet og det gjør at de har en vond og vanskelig dag som igjen kan gå ut over beboerne. Derfor er det viktig at man nå diskuterer hva man kan gjøre med situasjonen.

På hvilken måte vil du ta denne saken videre politisk?

– Det tør jeg ikke å svare helt sikker på i dag, men vi kommer til å diskutere innad i partiet hvordan vi skal håndtere denne saken. Her er det gjort ting som ikke burde ha blitt gjort.

Ble fratatt 1,5 millioner

Kjølleberg viser til rapporten fra Fylkesmannen der det blant annet står at kommunen på det tidspunktet Fylkesmannen åpnet tilsynssak ikke sørget for tilstrekkelig bemanning ved skjermet avdeling i perioder med økt hjelpebehov.

– Det var i denne tiden at jeg kjempet en kamp for å beholde de 1,5 millionene som ble tatt fra denne avdelingen i budsjettsammenheng, sier Kjølleberg.

– Det var derfor umulig for avdelingen å øke bemanningen. Rapporten er et tydelig svar på at disse pengene trengs på Listaheimen.

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,58 kr
Dyrest kl. 20 2,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %