Hopp til innhold

Cultiva har ikke penger å dele ut

Det kan bli lite pengestøtte til nye kulturprosjekter fra Cultiva i fremtiden. Det sier styreleder Ansgar Gabrielsen etter et styremøte fredag ettermiddag.

Video Cultiva uten penger

Det kan gå flere år før Cultiva igjen kan gjøre vedtak om støtte til nye kulturprosjekt. Kulturstiftelsen er tvunget ned i økonomisk knestående, etter at verdien på aksjemarkedet har stupt.

– Nå får vi se ved årets utgang hva som blir situasjonen, men hvis ikke markedet endrer seg markant så vil det bli veldig lite utover det vi allerede har bevilget for dette året, sier Gabrielsen til NRK.no.

Kan ende i minus

Det kraftige fallet i aksjemarkedet gjør at Cultiva er langt unna å ha de 15 millionene som skal fordeles på ulike kulturformål. Den forventede avkastningen som skal besørge kulturbevilgninger ser tvert om ut til å ende med minus etter at driftsutgiftene er dekket.

– Det er først når det blir et oppsving i internasjonalt finansmarked at vi har avkastning på våre 1,4 milliarder kroner - så det kan komme til å ta tid, sier Gabrielsen.

Dersom prognosene slår til vil Cultiva gå 4.9 millioner kroner i minus i år og ingen prosjekter vil få økonomisk støtte.

Aksjebaserte kulturkroner

Fordelinger til kulturformål skal skje av avkastningen av stiftelsens 1.4 milliarder kroner i grunnkapital. Avkastningen skal også skal finansiere stiftelsens administrasjon.

Når de 6.3 millionene som er satt av til administrasjonen er utbetalt er avkastningen 4.9 millioner i minus og de 15 kulturmillionene som dugg for solen – dersom de ferskeste prognosene slår til.

Risikerer bevilgningsstopp

Fædrelandsvennen refererer i sin papirutgave fredag et utdrag fra sakspapirene til fredagens styremøte i stiftelsen av direktør Erling Valvik, der direktøren beskriver situasjonen om kursene skulle falle ytterligere:

«Cultiva vil være i den situasjonen at verdien av stiftelsens eiendeler er lavere enn den inflasjonsjusterte grunnkapitalen. Cultiva vil dermed måtte stoppe alle prosjektinvesteringer fordi disse vil være i strid med vedtektene og stiftelsesloven».

Tror på bedre kurser

Valvik er likevel positiv til høsten og tror aksjekursene vil snu mye frem mot nyttår. Direktøren argumenterer med at prognosetallene fra måned til måned kan variere mye.

– Vi må holde fast ved strategien og ikke la oss vippe av pinnen på grunn av fluktuasjoner som skjer i løpet av et år, sier Valvik til Fædrelandsvennen.

null
Spiller nå
Er bunaden din klar til 17. mai? 01:30
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 0,55 kr
Dyrest kl. 07 1,18 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,5 kr 25 min.
  • Dusje 4,7 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,6 kr En vask
  • Varmeovn 1,2 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Apr 2023 – apr 2024
    + 6,8 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %