Hopp til innhold

Handicap ingen hindring på jobb

Arbeidsledigheten blant funksjonshemmede i Norge er mange ganger så høy som den generelle ledigheten som ligger på rundt 3 prosent. Men det finnes hederlige untak.

Brit Fredriksen

RADIOSERIE: Brit Fredriksen er av tre du kan møte i miniserien «Handikap, ingen hindring».

Foto: Inge Fredriksen

Noen jobber til tross for hindringer, motstand og fordommer, noen har et yrke man ikke skulle forvente med et handikap.

NRK Sørlandet har laget en serie på radio om det å være funksjonshemmet i det ordinære arbeidslivet. Ved å møte møbelmontøren uten høyrehånd, den nesten blinde førskolelæreren og den stort sett lamme kontorarbeideren står disse tre fram som gode eksempler på at alt er mulig.

Fikk hånden revet av

Inge Hermann Andersen

Inge Herman Andersen

Foto: Harald Berg

Hos Fagmøbler i Grimstad møter vi 61 år gamle Inge Herman Andersen som fikk revet av hele høyrehånda i en ulykke i 2004. Til tross for den alvorlige hendelsen brakte hans stålvilje ham tilbake på jobb i løpet av en uke.

– Trygd var aldri et alternativ for meg. Smertene blir ikke mindre hjemme enn det de er på jobb, sier den standhaftige grimstadmannen.

Med en ubøyelig vilje lærte han seg å skrive på nytt med venstrehånda, samtidig som han fortsatte som daglig leder for butikken. Noe som innebærer mye kontorarbeid, men også salg, møbelmontering og tunge løft.

Andersen tror for mange som har en eller annen funksjonshemming gir seg for raskt. Han mener det er viktig at alle gjør sitt ytterste for å yte det beste de kan for å gjøre et stykke arbeid om det er mulig.

I barnehage uten syn

Brit Fredriksen

Brit Fredriksen

Foto: Inge Fredriksen

Brit Fredriksen jobber som barnehageansatt ved Spornes gårdsbarnehage i Arendal. Men med et syn på kun 10 prosent av hva andre ser, er hun en av ytterst få synshemmede som jobber i barnehage i Norge.

Hun vil ikke innrømme at arbeidsdagen hennes er mye tøffere enn for andre, men sier at når hun har mange småbarn rundt føttene, kan det av og til være litt vanskelig å få med seg hva som skjer. Spesielt om det skjer på litt avstand.

–Jeg bruker selvfølgelig mer krefter enn de andre på jobb. Jeg bruker jo mye krefter bare på å se, sier den entusiastiske Fredriksen.

Men til tross for utfordringene hun har på jobb, er hun likevel takknemlig for at hun ikke er en del av ledighetsstatistikken blant synshemmede, som ligger på mellom 65 og 70 prosent.

Ingen hjelp fra NAV

– Det var ikke mye hjelp å få fra NAV og det systemet da jeg ville ut i det ordinære arbeidslivet etter fullført skolegang, forteller rullestolbruker Robert Johanssen fra Mandal.

Han jobber hos Mobildata i Sørlandsparken og er lam fra brystet og ned, i tillegg til at han er delvis lammet i armer, hender og fingre etter en ulykke i ungdommen.

Men med stor ståpåvilje og hjelp fra Sunnås sykehus har han fått de hjelpemiddler han trenger for å kunne bruke en vanlig PC.

Han gir ikke mye ros til NAV i prosessen ved å finne seg jobb som funksjonshemmet, men sier at dette har han måtte kjempe seg fram til på egen hånd.

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,58 kr
Dyrest kl. 20 2,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %