– Om du spiser reker, krabber eller andre skalldyr er det lurt å legge det i et kjølerom frem til tømmingsdagen, sier avfallssjef Frode Rossland i Avfall Sør.
Han har flere tips på lager til de som ønsker en mest mulig luktfri søppel.
Hvordan unngå mark
– Det er særlig marken fra fluene som irriterer folk. Om du tømmer søpla en gang i uka så slipper du dette, men det er viktig også å vaske dunken godt, sier Rossland.
For dem som har vært på ferie eller borte noen dager uten å tømme søpla har han et råd han selv har fått bruk for.
– Om du har glemt å hive søpla og kommer hjem til vond lukt, kan du hive noe jord eller gress på toppen i avfallet, det er et triks, sier Rossland.
– Ikke bare ta ut søpla
– Det er like viktig å vaske dunken som det er å ta ut søpla, sier Rossland. Han sier man bør bruke sterke vaskemidler når man skal rengjøre matsøpla.
Han understreker at høye temperaturer gjør at søpla lukter mer.
– Nedbrytningsprosessen går mye kjappere når det er varmt, det er derfor søpla lukter som den gjør nå på sommeren.
To ganger i uka
– Jeg tar ut søpla to ganger i uka nå om sommeren, sier forbipasserende Bjørn Eriksen til NRK.
Han har også merket at søpla lukter sterkere om sommeren.
– Man spiser jo litt mindre om sommeren så det er jo ikke like mye å tømme, men jeg kjenner forskjell i lukten nå, sier Eriksen.
Avfallssjef Rossland innrømmer at han også gjør feil.
– Jeg har selv fått mark i søpla mange ganger, sier han.