Hopp til innhold

- Ikke overrasket over gisselsituasjonen

Therese Glendrange fra Flekkefjord er misjonær i Mali, nabolandet til Algerie der flere gisler blir holdt fanget. Onsdag forlot hun Mali og reiste til Senegal.

Statoils anlegg i Algerie

Mali er nabolandet til Algerie der flere blir holdt som gisler ved et av gassanleggene til Statoil.

Foto: Kjetil Alsvik / STATOIL / NTB scanpix

– Situasjonen begynte å bli såpass uoversiktlig at vi fant ut at det var best å trekke seg tilbake til Senegal for en periode, forteller hun til NRK.

– Uoversiktlig situasjon

Glendrange fra Flekkefjord er misjonær og direktør for Normisjon i Mali i Vest-Afrika. Normisjon har vært aktive i landet i over 30 år med menigheter og kirker, hovedsakelig i den vestlige delen av Mali og i hovedstaden.

Mali er nabolandet til Algerie der flere blir holdt som gisler ved et av gassanleggene til Statoil. Flere medier melder at en av de ni norske gislene ved gassanlegget er fra Aust-Agder. Det skal være snakk om en 43 år gammel mann.

Følg situasjonen i Algerie på direktesendingen her

Les også:

Misjonæren fra Flekkefjord forteller at turen fra Mali til Senegal gikk fint.

– Vi kom dit i går. Turen gikk fint og det var ikke noe problem ved grenseovergangen eller på veien. Det er en fredelig og rolig del av landet og det er lite som tyder på at det er noe som skjer nord og øst i landet, sier Glendrange.

Angrep gassanlegget onsdag

Statoil-anlegget i Algerie ble angrepet onsdag morgen. Det utviklet seg senere til en svært dramatisk gisselaksjon. Minst to personer skal mistet livet da væpnede terrorister angrep en buss. Etter bussangrepet skal terroristene deretter ha gått til angrep på gassanlegget.

I alt ni norske personer skal være tatt som gisler i Algerie. Torsdag kveld er situasjonen for nordmennene fremdeles uavklart.

Ifølge VG skal en av de norske gislene være fra Aust-Agder.

Les også:

Glendrange forteller at situasjonen i nabolandet til Algerie, Mali, den siste tiden har vært uoversiktlig.

– Helt siden april i fjor har forskjellige grupper hatt kontroll på Nord-Mali. Etter at islamistene begynte å komme sør i landet også har situasjonen blitt litt mer uoversiktlig, sier hun.

– Ikke overraskende at noe slikt har skjedd

– Islamistene kan være hvor som helst. Uroene til malierne kan føre til at flyktninger kommer sørover. Terrorister og andre kan også komme sørover. Vi valgte derfor å trekke oss ut av Mali, forteller hun.

Gisselaksjonen i nabolandet Algerie ser ut til å være en hevnaksjon etter at franske styrker gikk inn i Mali i forrige uke.

Den norske misjonæren synes at gisselsituasjonen i Algerie er trist, men sier at det ikke kom som noen overraskelse.

– Det var en utrolig trist nyhet å få. Men det er ikke så veldig overraskende at noe slikt har skjedd. Det viser at dette er en del av et større nettverk og derfor et større problem enn bare i Mali, sier hun.

Les også:

Mange av lederne for de islamistiske gruppene som ofte opererer i Nord-Mali, kommer ikke fra Mali, men fra Algerie, forteller hun.

Hvor lenge må dere bli i Senegal?

– Det er veldig vanskelig å si. Nå holder vi på å lete etter et hus her, men vi håper at det vil være mulig å ta noen turer inn til Mali etter hvert. Det var utrolig trist å reise fra Mali. Det er et land vi har jobbet i lenge og der vi har folk vi er glade i, sier hun.

– Vi håper at vi kan komme tilbake ganske raskt, men akkurat nå er det vanskelig å vite hvordan situasjonen utvikler seg.

Kan påvirke rutinene ved NOV i Kristiansand

Offshoreselskapet National Oilwell Varco i Kristiansand sier at gisselsituasjonen i Algerie kan påvirke sikkerhetsrutiner når deres ansatte jobber i urolige land.

NOV deler land inn i ulike soner. Noen land defineres som risikoland. Landene langs kysten av Afrika vurderes som de mest risikofylte områdene i dag. Det har vært reiseforbud for ansatte til både Egypt og Nigeria.

NVO har ingen virksomhet på land. Alt arbeid de er involvert i, foregår offshore.

HR-direktør i NOV, Kjell Hammen, sier at det mest kritiske for deres ansatte som befinner seg utenlands er å frakte dem fra flyplassene til riggene de skal jobbe på. Da bruker de egne lokale agenter som utfører den jobben.

Hammen forteller videre at det er opp til hver enkelt av de ansatte om de ønsker å reise til urolige land.

HR-direktøren sier også at de har klare prosedyrer hvis krisesituasjoner oppstår.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Åpnet verdens største bikube 00:36
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 15 1,15 kr
Dyrest kl. 07 2,29 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %