– Flere gisler drept i aksjonen mot anlegget

Flere gisler og gisseltakere skal være drept etter at det algeriske militæret gikk til aksjon mot gisseltakerne. Situasjonen ved gassanlegget i In Aménas i Algerie er foreløpig uoversiktlig.

In Amenas

Terrorister har holdt mennesker som gisler i In Amenas øst i Algerie siden tidlig onsdag morgen.

Foto: Kjetil Alsvik / STATOIL / NTB scanpix

En av gisseltakerne skal ha ringt inn til nyhetsbyrået ANI og sagt at de gjenværende gislene var to amerikanere, tre belgiere, en japaner og en brite.

Like etter meldte Algeries statlige nyhetsbyrå APS at fire av de utenlandske gislene var befridd. De fire er to briter, en franskmann og en kenyaner, ifølge APS.

Antallet er usikkert, og det hersker stor tvil om de faktiske hendelsene på grunn av en rekke motstridende meldinger.

– Flere har rømt

Ifølge algerisk TV tok hæren seg inn på området torsdag formiddag. Dette ble senere bekreftet av både norsk og britisk UD.

Det kommer flere motstridende meldinger om utfallet av aksjonen.

Ifølge den algeriske avisen TSA skal den algeriske hæren ha tatt kontroll over gassanlegget rundt klokka 15.30.

– Det er flere drepte i området, og den algeriske hæren har ødelagt gisseltakernes kjøretøyer, hevder en fastboende i området som Reuters har snakket med.

Ifølge Reuters skal 25 utenlandske gisler ha unnsluppet. Opplysningene kommer fra algeriske sikkerhetskilder.

Ni nordmenn

AP melder at 20 har klart å rømme, mens lokale medier sier at over 40 har unnsluppet.

Det er ni nordmenn blant utlendingene som ble tatt som gisler ved anlegget. Foreløpig er det usikkert hvor disse befinner seg.

Kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i Utenriksdepartementet, kan ikke kommentere om det er noen nordmenn som har klart å rømme.

– Jeg skjønner godt at dette spørsmålet kommer, men vi har ikke informasjon som kan bekrefte eller avkrefte dette, sier Elsebutangen.
til NRK

Pågående aksjon

Tidligere på dagen skal flere gisler og gisseltakere ha blitt drept i et helikopterangrep.

Gisseltakerne skal ha forsøkt å komme seg til et sikrere sted ved hjelp av kjøretøyer som tilhører gass-selskapet, da algeriske styrker bombet dem og drepte både gisler og fangevoktere.

– Noen av de utenlandske gislene ble drept sammen med sine gisseltakere, sier en talsmann for islamistene til nyhetsbyrået Agence Nouakchott d'Information (ANI) i Mauritania.

Byrået er kjent for å ha gode kontakter i islamistgrupper i Nord-Afrika.

Løpende kontakt

Statoil fikk torsdag ettermiddag bekreftet av norske myndigheter at det foregikk en militæraksjon ved deres gassanlegg.

Bård Glad Pedersen

Bård Glad Pedersen, pressekontakt i Statoil.

Foto: Statoil

– Vi gjør det vi kan for å holde oversikt og vi har tett dialog og samarbeid med norske myndigheter. Vi kan ikke gi noen oppdatert informasjon nå, men situasjonen på bakken er uoversiktlig, opplyser Bård Glad Pedersen, pressekontakt i Statoil, overfor NTB.

Pedersen hadde ikke mulighet til å gi noen oppdatert informasjon om gislene torsdag ettermiddag.

– Hensynet til sikkerheten for de som er berørt styrer all vår håndtering, også hvilken informasjon vi kan gi. Vi holder fortsatt løpende kontakt med de pårørende, sier han.

Krevde fritt leide

Torsdag morgen ble det meldt at en nordmann og et japansk gissel var såret.

– Det er ikke opplysninger vi kan bekrefte. Vi er opptatt av gislenes sikkerhet. Det blir ikke bedre dersom vi skulle gå ut og kommentere medieopplysninger, sier Kjetil Elsebutangen, pressevakt UD, til NRK.no.

I forkant av torsdagens aksjon krevde gisseltakerne fritt leide ut av landet og inn i Libya.

Kravet ble ikke innfridd, og det algeriske militæret gikk til helikoperangrep mot anlegget som blir drevet av Statoil, BP og det statlige algeriske energiselskapet.

Det er usikkert om bakkestyrker også har tatt seg inn på området.

Tidligere i dag ble det kjent at den sveitsiske avisen La Tribune de Genève har snakket med en franskmann som har vært holdt som gissel.

Han fortalte at flere av gislene var alvorlig såret og noen har eksplosiver i beltene.

SISTE NYTT

Siste nytt