Hopp til innhold

Nedbemanner med vel tretti journalister

Stavanger Aftenblad kan komme til å legge ned lokalkontorer i Egersund, Haugesund og Suldal.

Stavanger Aftenblad

Stavanger Aftenblad nedbemanner med rundt tretti journalister.

Foto: NRK

Stavanger Aftenblad varslet i august at avisen må kutte budsjettene med 80 millioner kroner, og at det ville innebære at rundt 60 stillinger måtte bort innen årsskiftet 2015/2016.

Onsdag skriver fagbladet Journalisten at Aftenbladet vil kvitte seg med 34 journalister og at lokalkontorene i Egersund, Haugesund og Suldal vil bli lagt ned.

Les også: Stavanger Aftenblad må kutte – Schibsted skal spare penger

Les også: – Vi må ta betalt for det vi leverer på nett for å overleve

Sjefredaktør Lars Helle avviser overfor NRK at tallene er så konkrete, men han bekrefter at rundt 30 journaliststillinger etter alt å dømme vil bli borte.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Lars Helle

Sjefredaktør Lars Helle håper det vil være mulig å gjennomføre nedbemanningen i Stavanger Aftenblad uten oppsigelser.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Håper å unngå oppsigelser

Helle håper at det vil være mulig å gjennomføre nedbemanningen uten oppsigelser.

– Vi har hatt en kjempegod dialog med de ansatte etter at det var mye turbulens i sommer. Vi er enige om et felles løp som blant annet innebærer at folk kan søke om gavepensjon, for dem som er i den aldersgruppen, sier Helle.

I slutten av november åpner Stavanger Aftenblad også for at de ansatte kan søke om sluttpakker.

– Så må vi se på effekten av de frivillige tiltakene. Jeg håper jo inderlig at vi skal komme i mål uten at Aftenbladet må si opp folk, sier Helle.

Satser på Stavanger/Sandnes-området

Sjefredaktøren innrømmer at kuttene som nå skal gjennomføres vil svekke Stavanger Aftenblad.

– Jeg håper det skal svekke tilbudet vårt i minst mulig grad, men det vil være tøvete å si at ikke en organisasjon vil merke at så mage forsvinner, sier Helle.

Han mener Aftenbladet i fremtiden må velge å være tydelige, sterke og gode på enkelte områder.

– Ikke minst på politikk og samferdsel i Stavanger/Sandnes-regionen. De viktige sportsbegivenhetene og de store kulturbegivenhetene, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Stavanger Aftenblads kontor i Egersund

Stavanger Aftenblads kontor i Egersund er ett av tre lokalkontorer som vurderes nedlagt.

Foto: Øystein Ellingsen

Lokalkontorene diskuteres

Den neste måneden vil Aftenbladet jobbe med å finne ut av hvor det vil være litt mindre smertefullt å fjerne stillinger. Sjefredaktøren vil ikke slå fast at det betyr nedlegging av lokalkontorene i Egersund, Haugesund og Suldal.

– Alt er åpent og alt er til diskusjon, inkludert kontorer. Det jeg vet det er at Stavanger Aftenblad kommer til å ha kontorer ute i distriktet fremover. Hvor mange vi skal ha er det vi diskuterer fram til slutten av november, sier Helle.

– Klart det er dramatisk

Finn Våga, som er klubbleder for journalistene i Stavanger Aftenblad er opptatt av alvoret i situasjonen.

– Det er klart det er dramatisk. Vi frykter selvsagt at dette vil svekke Aftenbladet sin unike posisjon og kvaliteten på de redaksjonelle produktene som vi i dag lager, sier Våga til NRK.

Klubblederen mener det er bra at sjefredaktøren ikke forsøker å «sminke» det som skal skje.

– Det er bra at han er ærlig og sier at dette vil gå ut over kvaliteten. Det ville bare være visvas og si at du opprettholder kvaliteten ved for eksempel å jobbe smartere, som er et slags mantra for ledere, sier Våga.

Finn Våga

Klubbleder Finn Våga sier fagforeningen ikke vil godta oppsigelser i Stavanger Aftenblad.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Aftenbladet må være til stede

Klubblederen mener at en eventuell nedlegging av lokalkontorer vil få svært negative konsekvenser.

– Da dreier det seg om de som er i ytterkanten av vårt dekningsområde, altså lokalkontoene på Sand, i Haugesund og Egersund. Det er områder der det skjer en svært viktig samfunnsutvikling nå og videre fremover. Der må Aftenbladet være til stede, sier Våga.

Han er opptatt av at Aftenbladet har en unik regional profil.

– Godtar ikke oppsigelser

– Vi har en tilstedeværelse og en forpliktelse overfor lokalsamfunnene i stor-Rogaland, og der må Aftenbladet være til stede, sier Våga.

Aftenblad-klubben mener at nedbemanningen i avisen er for omfattende og at den går for fort. Klubblederen sier at fagforeningen ikke vil godta oppsigelser eller det de kaller «styrte nederlagspakker».

– Vi har en tidshorisont som gjør at vi kan være kreative, finne på ting, se på utgifter andre steder. Det vil være et nederlag for Stavanger Aftenblad, som er tuftet på nestekjærlighet og det kristne budskap, at vi som fortsatt tjener penger skulle presse folk ut av en bedrift, sier Våga