Hopp til innhold

Biskopen får fallskjerm

Ernst Baasland får etterlønn og får dekket advokatutgifter i forbindelse med konkursen.

Ernst Baasland

Ernst Baasland får etterlønn og får dekket advokatutgifter i forbindelse med konkursen

Foto: Ruth Espedal Lycke / NRK

Kultur- og kirkedepartementet gir biskop Ernst Baasland fallskjerm etter at han selv søkte avskjed som biskop.

Staten dekker dekker også noe av Baaslands advokatutgifter i forbindelse med biskopens private konkurssak.

I følge departementet skyldes det at saken er blitt stor i media som følge av Baaslands stilling som biskop.

LES:Dette er kravene mot Baasland

LES:Baasland søker avskjed

Snuoperasjon i departementet

Da biskopen ble slått personlig konkurs 11.september i fjor sendte statsråd Trond Giske ut en pressemelding hvor han sa at de privatøkonomiske spørsmålene verken berørte biskopens arbeidsforhold eller departementets ansvar som arbeidsgiver.

Nå har departementet likevel besluttet at biskopen både får etterlønn og dekket litt av advokatutgiftene i forbindelse med konkursen.

Det bekrefter departementsråd Kristin Berge overfor NRK.

-Det vil være en avtale som sier noe om avslutningen av arbeidsforholdet, først og fremst i forhold til en økonomisk kompensasjon. Det kan dreie seg om etterlønn for en viss periode. Årsaken til at en liten del av advokatkostnadene dekkes av departementet er at saken er blitt så stor i media på grunn av Baaslands stilling som biskop, sier Berge.

Hvor store advokatutgiftene totalt var i forbindelse med saken, vil departementet ikke opplyse. Det vil heller ikke Baaslands tidligere advokat, Atle Helljesen, som representerte Baasland i forbindelse med ankebehandlingen over konkurskjennelsen.

LES:Baasland ikke bekymret

LES: Baaslands eget valg, sier Giske

Unndratt offentlighet

Alle brev som er sendt til og fra departementet om advokatutgiftene, er unndratt offentlighet. Det samme er brev som omhandler Ernst Baaslands sluttavtale og permisjonsordninger og det departementet selv karakteriserer som godtgjøring til biskop Ernst Baaland.
I følge departementsråd Kristin Berge er Baaslands sluttavtale enda ikke ferdigforhandlet.

-Sluttavtalen vil være på plass før Baaslands avgang i juni og avtalen vil være offentlig når den er ferdig forhandlet, sier Berge.

Årsaken til at en liten del av advokatkostnadene dekkes av departementet er at saken er blitt så stor i media på grunn av Baaslands stilling som biskop.

Departementsråd Kristin Berge i Kultur- og kirkedepartementet

-Hvorfor er en sluttavtale aktuell i en sak hvor biskopen selv har valgt å fratre?

-Når en leder velger å trekke seg fra sin stilling tidligere enn planlagt fordi det oppstår spesielle forhold som påvirker arbeidssituasjonen, er det ikke uvanlig at det inngås en sluttavtale, sier Berge.

-Men departementet har hele tiden vært klar på at dette er en privat sak som ikke berører biskopens arbeidsforhold eller departementet som arbeidsgiver?

- At private forhold i utgangspunktet ikke har noe med ens arbeid å gjøre utelukker ikke at de i praksis kan bli en belastning for utførelsen av arbeidet. Når kultur- og kirkedepartementet har dekket en liten del av Baaslands advokatutgifter skyldes dette at departementet ser at hans stilling som biskop i noen grad kan ha økt behovet for advokatbistand, blant annet i forbindelse med kontakt med pressen, sier Berge.

Synes du det er riktig at biskopen får økonomisk kompensasjon etter at han søkte avskjed?

Flere nyheter fra Rogaland