NRK Meny
Normal

Baasland søker avskjed

- Belastningene det siste halve året har vært så store at jeg ikke ønsker at den nåværende situasjon skal fortsette, skriver biskopen i sin begrunnelse.

Biskop Ernst Baasland

Etter at Ernst Baasland og hans kone Bodhild ble slått konkurs i september i år, har det stormet rundt biskopen. Nå søker han om avskjed fra embetet.

Foto: Hansen, Alf Ove / SCANPIX

Ernst Baasland har søkt avskjed fra sitt embete som biskop i Stavanger fra og med 15. juni 2009.

Ernst Baasland og hans kone Bodhild ble slått personlig konkurs i Stavanger tingrett i september.

ALT OM: Baasland-saken

Etter konkursen er det kommet fram at ekteparet har lånt store pengesummer - til sammen om lag 70 millioner kroner - hos venner, kjente og i finansinstitusjoner og banker.

Pengene er brukt for å hjelpe sønnen Bjarte Baasland, som har pådratt seg svært stor spillegjeld.

LES OGSÅ: Bjarte Baasland tilstår grovt bedrageri

- Med sin avskjedssøknad har han tatt konsekvensen av den vanskelige og uholdbare situasjonen som oppstod med store økonomiske tap for mange, skriver Bispemøtets arbeidsutvalg i en pressemelding.

- Vanskelig å leve med

- Allerede i sommer begynte jeg å se at den tragiske saken kunne skade tjenesten som biskop og hindre arbeidet i bispedømmet. Å oppdage de mange låneopptakene, og å se smerten hos långiverne, har vært en stor påkjenning, skriver biskopen i pressemeldingen, som ble sendt ut ved 14-tiden onsdag.

LES ALT: Ernst Baaslands egen pressemelding

Baasland skriver også at konkursbegjæringen "oppleves urettferdig, og er vanskelig å leve med som biskop".

- Belastningene det siste halve året har vært så store at jeg ikke ønsker at den nåværende situasjon skal fortsette, skriver Baasland videre.

- Riktig avgjørelse

- Jeg var med til departementet og avtalte avskjedsbetingelsene, sier preses for biskopene, Olav Skjevesland, til NRK.

LES MER: - Ein familietragedie

- Jeg tror det var riktig at det ble avskjedssøknad, slik saken har utviklet seg. Men vi må ikke glemme at det står igjen en del gode ting etter ham, presiserer han.

Biskopen har for tiden studiepermisjon, og reiste onsdag til Sør-Afrika, hvor han skal tilbringe de neste månedene. Opprinnelig skulle permisjonen vare til 17. februar, men er nå utvidet til slutten av mars 2009.

Anke ble forkastet

I oktober anket biskopen tingrettens konkursbegjæring til lagmannsretten. I november ble anken forkastet.

LES OGSÅ: Biskopen anker konkursen
LES OGSÅ: Baaslands anke forkastet

Ernst Baaslands advokat, Atle Helljesen, presiserer at avskjedssøknaden ikke er et uttrykk for at de to mener lagmannsretten endte på rett avgjørelse.

- Lagmannsrettens kjennelse kunne blitt anket til Høyesterett , men en positiv avgjørelse her ville ført til at saken igjen ble returnert til lagmannsretten. Dette innebar et så langt tidsperspektiv at Baasland har valgt å søke avskjed, uttaler advokaten, som også sier:

- Det var problematisk, om enn mulig, for Baasland å fortsette som biskop samtidig som han var under konkursbehandling.