Hopp til innhold

Hvem fortjener å bo i Grotten?

Arne Norheims enke flytter snart ut av den ærverdige kunstnerboligen i Slottsparken. Hun mener Grotten fortsatt må være en kunstnerbolig. Hvem bør bo der?

Video Omvisning i Grotten - Statens kunstnerbolig

Grotten ble reist av Henrik Wergeland i 1840, men solgt i 1845. I 1922 kjøpte staten boligen, og det ble vedtatt at den skulle brukes som æresbolig for kunstnere. Her kan du få en omvisning i Grotten!

Etter at hennes mann døde i sommer, ble det klart at Rannveig Getz ikke skulle bo videre i Grotten.

Nå ser Rannveig Getz med glede tilbake på 29 år med lånt tid og historisk sus i Slottsparken, og håper det blir en ny kunstner som får flytte inn.

– Jeg får heldigvis ha med meg de tingene jeg selv vil, og minnene som er i disse tingene. Jeg har vært instilt på å flytte hele tiden. Jeg elsker å bo her, men jeg må også se den positive siden ved å flytte ut, forteller Getz.

Hvem fortjener å bo i Grotten? Stem nederst i artikkelen.

Da Arne Nordheim døde den 5. juni i år blusset diskusjonen rundt hvem som fortjener bo i Grotten, opp igjen. Det er kulturdepartementet som skal bestemme hvem som skal bo i Grotten videre, og om noen skal gjøre det i det hele tatt.

– Det viktigste for meg er at huset er levende, og at det blir brukt som både bolig og arbeidsplass, sier Getz.

Hun syns det blir spennende å se hvem som flytter inn.

– Jeg syns det er naturlig at det blir en diskusjon rundt hvem som skal bo i Grotten, men det er departementetet som tar den endelige avgjørelsen. Jeg synes det skal fortsette å være kunstnerbolig, men det er ikke uaktuelt å bruke det til noe annet heller.

Arne Nordheim og Rannveig Getz i Grotten

Arne Nordheim og Rannveig Getz i Grotten. Etter nesten 30 år, som hun beskriver som «fantastiske», er hun nå innstilt på å flytte.

Foto: Gjellesvik, Inge / SCANPIX

Statsbygg har ansvaret

Grotten ble reist av Henrik Wergeland i 1840, men solgt i 1845. I 1922 kjøpte staten boligen, og det ble vedtatt at den skulle brukes som æresbolig for kunstnere.

I 1924 flyttet komponisten Christian Sinding inn. Etter at han døde i 1941, stod huset tomt helt til dikteren Arnulf Øverland flyttet inn sammen med sin familie. Tross at Øverland gikk bort i 1968, ble hans enke boende fram til sin død i 1978.

Det var snakk om å gjøre det om til både barnehage og Wergelandsmuseum i årene etter 1978, men det ble beholdt som æresbolig for kunstnere og rehabilitert.

Den gangen var boligen nedslitt, og den ble pusset opp før Arne Nordheim og kona flyttet inn i 1981. Det er Statsbygg som har vedlikeholdsansvar for boligen, kunstnerene slipper å betale husleie, og slottsgartneren tar seg av hagen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus. Følg NRK Østlandssendingen på twitter og facebook.