Hopp til innhold

Enke må kanskje flytte fra Grotten

Etter nesten 30 år i statens æresbolig Grotten kan enken etter komponist Arne Nordheim måtte flytte ut av hjemmet sitt.

Grotten

I utkanten av Slottsparken ligger Grotten høyt over biltrafikken i Wergelandsveien.

Foto: NRK

I 1982 flyttet ekteparet Arne Nordheim og Rannveig Getz inn i boligen som ligger i utkanten av Slottsparken i Oslo. Tidligere denne måneden døde Nordheim, og dermed kan Getz komme til å måtte flytte, ifølge en avtale mellom Nordheim og Statsbygg.

– Det er slik at dette er en æresbolig som er tildelt Arne Nordheim i denne omgang, forteller kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Rygh i Statsbygg, som forvalter boligen.

Skulle boretts-innehaveren falle fra, vil direktoratet være behjelpelig med å skaffe gjenlevende ektefelle annen bolig eller leilighet til vanlig markedsleie. Inntil slik bolig kan tilbys, har ektefellen rett til å bebo æresbolig på samme vilkår som tidligere.

Avtale mellom Arne Nordheim og datidens Statens bygge- og eiendomsdirektorat i 1982

Ifølge bovilkårene skal Statsbygg være behjelpelig med å skaffe enken ny bolig.

– Vi har en avtale om bovilkår for Grotten, og der går det frem at ektefellen kan få lov til å bo i boligen til vi eventuelt har funnet et annet alternativ til henne dersom det er behov for det, forteller kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Rygh i Statsbygg til NRK.

Arne Nordheim og Rannveig Getz i Grotten

Arne Nordheim og Rannveig Getz flyttet inn i boligen for nærmere 30 år siden.

Foto: Gjellesvik, Inge / SCANPIX

– God tid

Njaa Rygh understreker at Statsbygg ikke har noen hast.

– Vi føler vi har god tid og er innstilt på en dialog med enken når dette måtte passe.

Det er regjeringen som bestemmer hvem som eventuelt får flytte inn i boligen.

Til NRK sier kulturminister Anniken Huitfeldt at hun ikke vil uttale seg om saken før hun har snakket med enken, og det kommer hun ikke til å gjøre før til høsten.

Grotten

Grotten ligger i skyggen av trærne i Slottsparken.

Foto: NRK

Noe oppussingsbehov

Grotten ble reist av Henrik Wergeland i 1840, men solgt i 1845. I 1922 kjøpte staten boligen, og det ble vedtatt at den skulle brukes som æresbolig for kunstnere.

I 1924 flyttet komponisten Christian Sinding inn. Etter at han døde i 1941, stod huset tomt helt til dikteren Arnulf Øverland flyttet inn sammen med sin familie. Tross at Øverland gikk bort i 1968, ble hans enke boende fram til sin død i 1978.

Den gangen var boligen nedslitt, og den ble pusset opp før Arne Nordheim og kona flyttet inn i 1981. Det er Statsbygg som har vedlikeholdsansvar for boligen, og selv om de ifølge Njaa Rygh kontinuerlig har vedlikeholdt boligen, har den noen oppussingsbehov.

– Vi vet jo at det kunne være behov for noen større oppussinger, og vi planlegger noen tiltak.

Arnulf Øverland i Grotten

Forfatter Arnulf Øverland bodde i Grotten i over 20 år. Etter at han gikk bort i 1968, bodde enken etter ham der i ti år til.

Foto: Storløkken, Aage / Scanpix

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)