Hopp til innhold

Forsker om ny kose-app: –Bra at teknologien følger samfunnet

I går ble den kosete tvillingen til den mye omtalte «sjekkeappen» Tinder lansert. Folk trenger uskyldig og uforpliktende kroppskontakt, og om klemmen kommer fra en fremmed så er det også fint, mener professor i helsepsykologi.

Klemming og Cuddlr

Nesten ingenting er som en skikkelig god klem! Nå kan folk i klemmenød bruke en app for å finne nærmeste mulige omfavnelse.

Foto: Laurence Mouton/NRK / Laurence Mouton / PhotoAlto

Bente Træen

Viktig med kos: Bente Træen er forsker i helsepsykologi og tror en kose-app kan hjelpe mange.

Foto: Christer Pedersen

– Jeg syns det er helt vidunderlig at teknologien spiller på lag med folk, og at det finnes sånne verktøy som gjør at man kan få øye på hverandre, sier Bente Træen ved Universitetet i Oslo.

Appen Cuddlr fungerer slik at man får beskjed hvis det er noen i nærheten som også trenger en klem. Man får se bilde, alder og navn, men ikke akkurat hvor personen er før begge har godkjent forespørselen om en vennskapelig kos.

Træen har riktignok ikke prøvd den teknologiske klemmesøkeren selv, men sier at mennesker har et stort behov for fysisk kontakt.

– Mennesker er sosiale vesener som er innretta sånn at det er viktig for oss å bli tatt på av andre.

Dyrestudier viser blant annet at apebabyer som ikke blir tatt på får store problemer, og det er nok det samme med mennesker, forteller Træen.

Voksne mennesker

Det er 17 års aldersgrense for å bruke appen, og det skal ikke være seksuelt innhold eller upassende språk, skriver utvikleren i beskrivelsen.

Brukerne kan også gi hverandre positiv eller negativ tilbakemeldinger slik at andre skal kunne se hvem som er oppriktige klemmere og hvem som er ute etter noe mer, men en australsk journalist som testa den fikk bare sex-forespørsler.

– Man skal huske på at det er snakk om voksne mennesker, og at man samtykker til å delta i en interaksjon med andre, så det er frivillig adferd og ikke noe som tvinges på oss, sier Træen.

– Kjempepositivt for helsa

Hun tror at slik teknologi, hvis den funker, er ekstra positiv for godt voksne folk.

– Når vi er unge i 20-åra har vi et stort nettverk rundt oss med folk på samme alder og i samme livsfase, men desto eldre du blir jo vanskeligere er det å finne noen, sier hun.

Når det ikke lenger er så mange naturlige arenaer der folk kan treffes blir det vanskeligere å finne en partner som sørger for regelmessig fysisk kontakt.

– Jeg tror en sånn app kan være kjempepositiv for veldig mange, det er alltid fint at man kan få se hvem andre som er der ute. Kanskje man finner en partner man ellers ikke ville fått øye på, sier hun.

Når klemmen i tillegg er uten forpliktelser så han man også ryggen fri hvis det blir for sært, påpeker hun.

– Folk holder seg friskere og er mer tilfredse med livet når de har en partner. Det trenger ikke gjelde alle, men statistisk er det sånn, slår hun fast.