Hopp til innhold

Frekke omreisende stjal innsamlingsbøsse

Innsamlingsbøssa hadde ikke blitt tømt på et halvt år. Så kom fire østeuropeere og stjal den rett foran en ansatt på bensinstasjonen i Vrådal.

Video Tyver på ferde

Overvåkingsopptak fra bensinstasjon i Vrådal. Følg spesielt med på kvinnen helt til venstre i bildet, som til slutt stjeler bøssa.

– Vi oppdaget ikke at vi var rundstjålet før dagen etter, sier Virginia Mælen, som driver bensinstasjonen i Vrådal i Telemark.

På overvåkningsvideoen oppdaget de at fire østeuropeere dagen før ikke bare hadde tatt idrettslagets bøsse, men også en rekke varer i butikken.

Virginia Mælen

– Der stod innsamlingsbøssa, sier Virginia Mælen

Foto: Per Simon Mustvedt / NRK

– Pengene skulle gå til ny løypemaskin i idrettslagets løypelag. De har påtatt seg jobben med å kjøre opp skiløyper for turister og fastboende i Vrådal etter at selskapet som hadde denne jobben gikk konkurs.

Nå frykter lederen i løypelaget Olav J Straand at det blir snøscooterløyper i Vrådal enda en stund.

Virker proffe

På overvåkningsvideoen, som også ligger usladdet på YouTube, kan en se hvordan de fire sprer seg rundt om i butikken, prater sammen, stjeler varer, stimler sammen rundt disken, og diskuterer og distraherer den unge kvinnen ved kassaapparatet.

Klimakset nås når den ene først skyver innsamlingsbøssa på disken bak et stativ, gir signal til en yngre kvinne, og går til den andre enden av disken.

Der tiltrekker hun seg oppmerksomhet, slik at den yngste uforstyrret kan ta med seg bøssa. Sammen forlater de butikken, vinker og takker for seg.

Vil advare andre

– Det verste ved denne saken er at de også tar innsamlingspengene, sier eieren av bensinstasjonen, Tor Arne Mælen.

Da han på overvåkningsvideoen oppdaget hvordan de fire nappet med seg ting etter ting i butikken, og så til slutt forsvant med pengene til løypelaget, bestemte han seg for å advare andre, og avsløre utlendingens framgangsmåte.

En video av hendelsen ble først lagt ut til venner og bekjente på Facebook, deretter på YouTube. Etter bare noen dager har flere hundre sett på videoen.

Tor Arne Mælen

– De to bare en og en artikkel i hyllene, derfor oppdaget vi ikke tyveriene i første omgang, sier eieren av bensinstasjonen, Tor Arne Mælen.

Foto: Per Simon Mustvedt / NRK

– Hjelper ikke å anmelde

Mælen har ikke anmeldt saken.

– Da vi hadde innbrudd for et par år siden, kom politiet først etter fem timer, og de kom ingen vei med saken.

Selv med bilder og bevis mot de skyldige denne gang har han ikke tro på at noen vil bli tatt for dette tyveriet heller.

– Men kanskje kan noen lære av våre erfaringer, sier han. Vi hører at slikt skjer i storbyene, nå vet vi at de også slår til mot tomme butikker langt utpå landet, advarer han.

Funnet igjen full av femtiøringer

Politiadvokat Odd Skei Kostveit i Operasjon Grenseløs sier at man bare sjelden har besøk av slike omreisende tyver utenfor byene.

– Disse menneskene opptrer mest som lommetyver i Oslo-området, sier han.

Det er en mager trøst for løypelaget i Vrådal IL, som jobber dugnad og vedlikeholder et par mil med skiløyper i heiene øst for bygda.

– Vi trenger nærmere 250 000 kroner til en løypemaskin. Så langt har bygdefolk og hytteeiere samlet inn rundt 100 000 kroner til denne maskinen, sier Nina Krossli i løypelaget.

Hun vet ikke hvor mye penger det var i bøssa som ble stjålet. Men bøssa ble funnet igjen noen kilometer fra Vrådal, sammen med over 250 50-øringer som tyvene ikke ville ha!

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark